Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen ei välttämättä ole sidottu vain kouluihin tai opetusalalle, vaikka nimi tähän viittaisikin. Koska siinä keskitytään oppimiseen, henkilökohtaiseen kehittymiseen ja osallistamiseen, pedagogista johtamista voidaan hyödyntää myös eri alojen yrityksissä ja organisaatioissa.

Olemme perheyritys, jolla on 21 markkina-aluetta. AJ:lla työskentelemme jatkuvasti oman johtajuutemme kehittämiseksi. Ylpeänä voimme kertoa, että olemme työskennelleet yrittäjien ja yritysjohtajien kanssa yli 45 vuoden ajan. Salli meidän siis auttaa sinua työpaikan suunnittelussa - ja viedä johtajuusosaamisesi uudelle tasolle.


Mitä on pedagoginen johtaminen?  

On tiedossa, että tehokkailla johtajilla on ratkaiseva rooli niin suurten kuin pienten yritysten menestyksessä. Johtamismalleja on monia. Yksi, joka usein erottuu joukosta, on pedagoginen johtajuus. Se ei erotu joukosta ainoastaan sen vuoksi, että se keskittyy oppimiseen ja osallistavaan toimintamalliin, vaan myös siksi, että se voi parantaa tuottavuutta ja työntekijöiden sitoutumista. Jos uuden oppimista kannustetaan sekä itse työpaikalla että esimerkiksi kurssien ja koulutusten muodossa, siitä on hyötyä niin yrityksen toiminalle kuin yksittäiselle työntekijällekin.

Lue lisää: Miten ottaa vastaan ja antaa rakentavaa palautetta 



Miten hyödynnetään pedagogista johtamista työpaikoilla?  

Kun halutaan viedä pedagoginen johtaminen käytäntöön työpaikalla, kannattaa keskittyä näihin kolmeen osa-alueeseen:

  • Oppimiskulttuurin luominen: tämä tarkoittaa, että edistetään sellaista työympäristöä, jossa työntekijät etsivät jatkuvasti uusia tapoja kehittää itseään niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisesti. 
  • Valmennus ja ohjaus: johtajat auttavat työntekijää ymmärtämään vahvuutensa ja parantamaan heikkouksiaan jatkuvan palautteen ja ohjauksen kautta. 
  • Yhteistyön edistäminen: pedagogiset johtajat kehittävät vahvoja tiimejä, jotka pystyvät tekemään yhteistyötä tehokkaasti ja jotka ymmärtävät niin omat kuin tiimin yhteiset vastuut.   

Lue vinkkimme tiimin rakentamiseen 
pedagoginen johtajuus

Edut ja haitat  

Pedagogisesta johtajuudesta, kuten kaikista johtajuusteorioista, on sekä myönteisiä että kielteisiä näkemyksiä. Se ei sovellu kaikille työntekijöille, eikä kaikille työpaikoille.




Yhteenveto 

Pedagoginen johtaminen ei ole järkevä johtamistapa kouluissa vaan sitä voidaan myös hyödyntää yrityksissä ja organisaatioissa. Se keskittyy oppimiseen, henkilökohtaiseen kehittymiseen sekä osallistamiseen. Pedagoginen johtaminen voi lisätä tuottavuutta ja työntekijöiden sitoutumista. Edistämällä oppimisen ja kehittämisen kulttuuria pedagogiset johtajat voivat motivoida ja kehittää sekä yksittäisiä työntekijöitä että tiimejä.   

FAQ

Hyvään pedagogiseen johtamiseen kuuluu esimerkiksi hyvä rakenne, tilannetaju, sitoutuminen ja selkeä viestintä. Johtaja on tukena ja toimii esikuvana. 
Pedagogia on tiede opettamisesta, oppimisesta ja kasvatuksesta. 

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.