Opettajille paras mahdollinen työympäristö

Opettaja vaihtaa työympäristöä monta kertaa työpäivän aikana. Pääosa ajasta vietetään luonnollisesti koulupäivän aikana luokkahuoneessa, mutta myös yleisissä tiloissa kuten ruokasalissa, käytävillä sekä koulun pihalla. Näiden lisäksi opettajainhuone on tärkeä osa opettajan työpäivää. Se on hyvä kalustaa niin, että opettajilla on parhaat mahdollisuudet tehokkaaseen työntekoon, seurusteluun ja palauttaviin taukoihin.

Opettajien työhuoneet henkilöstötiloineen ovat erilaisia eri kouluissa. Koko, muoto, sisustus ja paikka – ne vaihtelevat.

Olivat ulkoiset olosuhteet minkälaisia tahansa, on kaksi toimintoa, jotka on hyvä ottaa huomioon opettajainhuoneen tilasuunnittelussa: opettajainhuone on osittain työhuone/työpiste, jossa tunteja valmistellaan ja kokeet korjataan, ja osittain sosiaalinen oleskelutila, jossa työkaverit voivat istua ja levätä, juoda kahvit sekä syödä esimerkiksi välipalaa. Molemmat toiminnot ovat tärkeitä onnistuneessa opettajien työtilassa.

Ahdasta työhuoneessa

Työtilat koulussa voi joissakin tapauksissa tuntua ahtailta. Sen lisäksi, että useat työkaverit kokoontuvat samassa tilassa kerrallaan, tilassa varastoidaan mahdollisesti opetusmateriaaleja ja työvälineitä. Vaikutelma voi helposti muuttua sotkuiseksi, jolloin niin keskittyminen työhön kuin rentoutuminen kahvin parissa voi olla vaikeaa.

Esimerkkejä toimistokalusteista ja kaksi työpistettä, joissa on pöydät, tuolit ja seinähyllyt.

Toimivat säilytystilat helpottavat opettajien työhuoneen yhteiskäyttöä. Kuvassa on vasemmalla Modulus-sarjan säilytyskalusteita sekä oikealla seinähylly Shape.

Työhuoneen säilytystilat

Varastointitarpeet voidaan helposti ratkaista laajennettavan hyllyjärjestelmän avulla. Kokeile esimerkiksi Shape-seinähyllyä (katso kirjahyllyt). Useiden eri korkeuksien, leveyksien ja syvyyksien avulla säilytystilan voi mukauttaa huoneeseen kuin huoneeseen sopivaksi. Hyödynnä tarpeen mukaan lisätarvikkeita, kuten laatikoita ja lisähyllytasoja.

Sotkuisen vaikutelman minimoimiseksi suljettu säilytysratkaisu on hyvä valinta. Valitse perinteiset ovet, liukuovet tai rulo-ovet. Liukuovet säästävät tilaa kuten rulo-ovet, jotka lisäksi tarjoavat hyvän näkyvyyden tavaroihin.

Kuinka monta työpistettä tarvitaan?

Onko jokaisella opettajalla oltava oma työpöytänsä, vai voivatko jotkut jakaa useita työpisteitä ja käyttää niitä eri aikoina? Työpisteiden jakaminen on yleistymässä, ja silloin henkilökohtaisia tavaroita säilytetään yleensä pyörällisessä säilytyslaatikostossa, jota on helppo siirtää.

Jos työpisteitä jaetaan, on tärkeää että niitä on tarpeeksi monta. Näin kukaan ei joudu tarpeettomasti odottamaan vuoroansa. 

Hyödynnä lattiatila

Pienempi määrä työpöytiä vapauttaa lattiatilaa. Kun työpisteet sijoitetaan seiniä pitkin, tilaa vapautuu huoneen keskeltä. Hyödynnä ylimääräinen tila sijoittamalla siihen esimerkiksi korkeussäädettävä neuvottelupöytä, joka voi toimia niin yhteisenä työpisteenä kuin kokouspaikkana.

Korkeussäädettävän neuvottelupöydän ansiosta työasentoa voi vaihtaa. Täydennä pöytää jakkaroilla, tasapainotuoleilla, satulatuoleilla sekä miksei vaikka toimistokäyttöön tarkoitetulla kuntopyörällä.

Rentoutuminen henkilöstötiloissa

Henkilöstötilojen on hyvä olla rentouttava oleskeluympäristö, jossa on mukava ladata akkuja. Opettajainhuoneessa tulisi voida rentoutua ja jutella kahvikupillisen äärellä, syödä välipalaa yhdessä muiden opettajien kanssa ja pitää lyhyitä palavereita.

Viherkasvien ja lattiaseinäkkeiden avulla voi rakentaa viihtyisiä tiloja myös suuremman tilan sisälle. Uudelleenkalustus voi tulla tarpeeseen, joten osan kalustuksesta on hyvä olla liikuteltava kuten esimerkiksi valkotaulun.


Kaksi henkilöä säädettävän neuvottelupöydän ääressä sekä pari nojatuolia.

Korkeussäädettävä kokouspöytä on kätevä lisä opettajien työhuoneeseen. Pöydän ääressä on Up-tasapainotuolit. Rentouttavat nojatuolit kruunaavat kahvitauon. Kuvassa malli Enjoy.

Monikäyttöinen kalustus

Jotta tilaa voidaan käyttää eri tavoin, kirjava valikoima kalusteita on hyvä. Perinteisen kulmasohvan tilalla voi käyttää pienempiä istuinryhmiä, joissa on helpompaa keskustella. Matalat pöydät ja korkeat baaripöydät sekä niihin yhdisteltävät tuolit ja jakkarat sopivat välipalaa varten. Mukavat sohvat ja nojatuolit toimivat kahvitauolla sekä seurustelua ja lepoa varten.

Tärkein asia on kuitenkin: opettajien työhuone ei kannata sisustaa suurta kuukausittaista kokousta varten, vaan tila kannattaa kalustaa jokapäiväiseen työntekoon.

 

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.