Helppoa jätteenlajittelua työpaikalla

Jätteiden lajittelu työpaikalla on helppo aloittaa ja ylläpitää, jos noudattaa muutamaa yksinkertaista sääntöä. Selkeät merkinnät sekä oikea määrä lajittelupisteitä helpottavat jätteiden lajittelua eri työtiloissa. Tässä blogissa on vinkkejä työpaikan jätteiden lajittelun helpottamiseksi – olit sitten töissä toimistolla tai varastossa.

Säästä energiaa sekä luonnonvaroja

Lajittelusta on hyötyä kaikille. On hyvä, että paristoista ja muista terveydelle haitallisista jätteistä pidetään huolta turvallisella tavalla. Jätteiden lajittelu on hyväksi ympäristölle myös tuotannon kautta. On energiatehokasta ja resursseja säästävää tehdä uutta paperia kierrätetystä materiaalista – verrattuna siihen, että ensin poltettaisiin vanha, käytetty paperi ja sitten kaadettaisiin uusia puita raaka-aineeksi uutta paperia varten.Eriväriset lajitteluastiat helpottavat kierrättämistä. Käytä samoja värejä kaikkialla. Lajittelukaapissa jätteet pysyvät siististi poissa tilasta.
Eriväriset lajitteluastiat helpottavat kierrättämistä. Käytä samoja värejä kaikkialla. Lajittelukaapissa jätteet pysyvät siististi poissa tilasta.

Aloita vaarallisimmasta jätteestä

Aloita kierrättäminen työpaikalla ensin vaarallisimmasta jätteestä. Vaarallinen jäte on jätettä, joka aiheuttaa vahinkoa ympäristölle tai ihmisen terveydelle. Esimerkkejä tästä on myrkyllinen, syövyttävä, karsinogeeninen, räjähdysherkkä ja palovaarallinen jäte kuten paristot, maalinjäämät, jäteöljyt, loisteputket, kemikaalit ja sähkölaitteet.

Laita vaarallinen jäte sopiviin jäteasioihin ennen kuin se poistetaan tiloista. Älä heitä vaarallista jätettä roska-astiaan, sekoita sitä muun jätteen kanssa tai kaada viemäriin. Yrityksillä on säännöt sille, miten vaarallinen jäte tulee kuljettaa, käsitellä, lajitella ja dokumentoida. Yksityishenkilönä voit jättää vaaralliset jätteesi kierrätyspisteeseen.

Helpota jätteiden lajittelua

Mitä enemmän lajittelet, sitä parempi ympäristölle. Helpota työntekijöiden lajittelua sijoittamalla lajitteluastiat kätevälle etäisyydelle työpisteistä.

Toimistoympäristöissä on hyvä idea pitää paperille sopivat astiat työpöytien alla ja tulostimen läheisyydessä. Korjaamolla ja varastolla lajittelupisteet sijoitetaan strategisesti lähelle niitä paikkoja, joissa jätettä syntyy, esimerkiksi varastolle tulevien kuormien purkauspisteille ja pakkauspisteille. Varastoon ja teollisuuteen sopivat hyvin esimerkiksi erilaiset jätesäkkitelineet sekä paloherkille jätteille kannellinen ja teräksestä valmistettu roska-astia. Pahviset roskikset sopivat hyvin esimerkiksi tapahtumiin.

On tärkeää, että lajittelupisteitä on tarpeeksi työtiloissa, jotta jätteiden lajittelu olisi helppoa ja kätevää työntekijöille. Jollet osaa valita kuinka monta pistettä tarvitaan, valitse mieluummin suurempi määrä kuin liian vähän.

Selkeät merkinnät taukotilaan

Lajittelulle on hyvä olla oma paikkansa taukotilassa. Muovikääreiden, lasin ja metallin erotteleminen muusta jätteesta on helppoa, jos käden ulottuvilla on asianmukaiset kierrätysastiat. Sijoita lajittelupiste esimerkiksi lähelle eväiden esilleottopaikkaa. Biojätteelle on hyvä olla oma astiansa.

Selkeiden tarrojen ja eriväristen lajitteluastioiden ja/tai kansien kanssa lajittelu on vaivatonta. Polkimen avulla avautuvat astiat ovat hygieeninen vaihtoehto. Lajittelukaapissa on valmiiksi eri jäteastioita eri tarkoituksiin. Näin jätteiden lajittelu ei ole vaikeampaa kuin normaalisti jättteen poisheittäminen. Lisäksi kaappi on siisti ratkaisu.

https://image2.ajcontent.com/Archive/AFI/2020/w 42 helppoa jatteenlajittelua tyopaikalla/helppoa_jatteenlajittelua_tyopaikalla_aj_blog_2.jpg
Pyörälliset jäteastiat on helppo siirtää tarvittaessa. On hyvä merkitä kippikontit ja muut jäteastiat lajittelun helpottamiseksi.

Sekajäte perinteiseen jäteastiaan

Laita sekajäte, joka ei mene muualle ja lähtee poltettavaksi, perinteiseen jätesäiliöön, joka on helppo tyhjentää ja puhdistaa. Sekajätteelle sopivia astioita on saatavana erikokoisina. Ne on usein valmistettu iskunkestävästä ja UV-valon kestävästä HD-polyeteenistä. Niissä on myös suuret pyörät, joten niitä on helppo siirtää paikasta toiseen.

Käytä kippikontteja suurille jätemäärille

Suuremmille jätemäärille tai työpaikan yhteiselle jätteenkeräykselle sopivat kippikontit. Nämä tukevat kontit on saatavana erikokoisina aina 150 litrasta 3000 litran tilavuuteen asti. Ne sopivat raskaaseen käyttöön ja voidaan käyttää haarukkatrukin kanssa. Niitä on myös monissa väreissä lajittelun helpottamiseksi. Täydennä kippikonttia kansilla, tarroilla ja muilla lisätarvikkeilla, jotka helpottavat jätteenkäsittelyä.

Muista myös ulko- ja asiakastilat

Jäteastioita on erilaisia eri ympäristöihin. Valitse ulkokäyttöön siihen tarkoitetut jäteastiat. Pyörälliset jätesäiliöt sopivat hyvin normaaliin jätehuoltoon. Siistit seinään kiinnitettävät tai maassa seisovat jäteastiat sopivat sisäänkäynteihin. Muista myös asianmukaiset tuhkakupit, jotta tumpit eivät päädy roskikseen. Asiakastiloihin voidaan valita hienot teräksiset roskikset, jotka tulevat samalla tyylikäs osa sisustusta. Myös nämä jäteastiat kannattaa merkitä, jotta lajittelu on kaikille helppoa.

Lisätietoa

Vinkkejä kierrättämiseen toimistolla >>