Kierrätysratkaisut ja -ohjeet työpaikalle

Kierrätysratkaisut ja -ohjeet työpaikalle

Roska on resurssi. Kun kierrättää, säästää niin luonnonvaroja kuin energiaa. Miten saada kaikki työpaikalla lajittelemaan? Täältä löydät käteviä ratkaisuja ja ohjeita jätteiden kierrättämiseen ja lajittelemiseen työpaikalla.

Kierrättäminen työpaikalla on ekoteko

Jätteiden lajittelu ja kierrätys työpaikalla, kuten myös kotona:
  1. Vähentää energiankulutusta: Se energia, joka kuluu uusien materiaalien valmistukseen on huomattavasti suurempi kuin se energia, joka menee kierrätettyjen materiaalien valmistamiseen.
  2. Vähentää päästöjä: Kierrätettyjen materiaalien käyttö vähentää uusien materiaalien kuljetuksesta tulevia päästöjä. Se myös vähentää myrkyllisten ainesosien vapautumista tehtaista uusia materiaaleja valmistettaessa.
  3. Säästää ympäristöä: Kun uusia materiaaleja tuotetaan vanhoista tuotteista, säästyy luonnonvaroja. Esimerkiksi paperia, joka laitetaan kierrätykseen, voidaan käyttää tuottamaan uutta paperimateriaalia, mikä puolestaan säästää puita.
Jos mietit miten aloittaa lajitteleminen, hyvä vinkki on, että aloittaa ympäristölle kaikista vaarallisimmista jätteistä. Ne voivat aiheuttaa vakavia vammoja ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön. Paristot, loisteputket, matalaenergialamput, kemikaalit ja elektroniikkajäte ovat esimerkkejä vaarallisista jätteistä. Yritys on myös vastuussa siitä, että kemikaaleja käsitellään ja säilytetään asianmukaisesti, jotta vahinkojen riski minimoidaan. Lue lisää kemikaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelystä
Lajittelukaappi, jonka ovi on auki ja sisällä näkyy jäteastiat
Lajittelukaappi (8 jäteastiaa)
585,00 €
Keskikorkea lajittelukaappi, jossa myös vetolaatikoita
Lajittelukaapit FAHRENHEIT
410,00 €

Toimiston lajitteluastiat oikeassa ja monessa paikassa

Lajittelemisen työpaikalla pitää olla helppoa, että se onnistuu. Tärkein asia on löytää lajitteluratkaisu, joka sopii parhaiten juuri omalle työpaikalle. Näin jätteiden lajitteleminen työpaikalla on helppoa ja hauskaa. Alta löydät vinkkejä eri alueiden lajitteluratkaisuihin.

  • Työpisteen kierrätysratkaisut

Työpisteellä syntyy pääosin paperijätettä, joten hyvä ensiaskel on laittaa esimerkiksi paperikori työpöydän alle. Näin paperit voidaan suoraan lajitella oikein, eivätkä ne joudu toiseen roskakoriin. Jos työntekijät syövät usein työpisteidensä äärellä, kannattaa harkita myös muiden lajitteluastioiden sijoittelua työpisteelle. Paperikoreista löytyy myös malli, jossa on erillinen, irrotettava lajitteluastia, jolloin eri jätteet voidaan erotella toisistaan tarvittaessa.

Työpisteiden läheisyyteen kannattaa sijoittaa laajempi lajittelupiste, jonne voi viedä muut jätteet. Jos lajittelupiste sijaitsee liian pitkän matkan päästä työntekijöistä, on mahdollista, että jätteet joutuvat kaikki samaan sekajäteroskakoriin.

  • Toimiva lajittelupiste tulostimen viereen

Tulostimen tai kopiokoneen vieressä syntyy usein paperijätettä. Näin ollen tulostimen viereen kannattaakin sijoittaa paperille tarkoitettu kierrätysastia, jotta paperi ei joudu sekajäteastiaan.

Onko mustekasettien kierrätys huomioitu toimistollasi? Tyhjä mustekasetti on sekajätettä ja tälle on hyvä olla oma astiansa tulostimen lähellä. Jos mustekasetissa on mustetta jäljellä, se kuuluu ongelmajätteisiin (ks. HSY:n verkkosivut).

  • Neuvottelutilaan yksinkertainen jäteastia

Toimiston neuvottelutiloissa riittää yleensä yksinkertainen paperikori. Mikäli neuvotteluhuoneita on monia ja niissä yleensä tarjoillaan syötävää ja juotavaa, laajempi lajittelupiste, kuten monilokeroinen lajitteluastia CLARKE, neuvotteluhuoneiden läheisyyteen voi olla järkevä etenkin, jos keittiöön on matkaa.

  • Taukotiloihin sopivat lajitteluastiat

Mikäli työntekijät syövät eväitään taukotiloissa, kattavalle lajittelupisteelle on taukotilassa tarve. Bioastia kannattaa erotella niin, että sen huomaa helposti muiden jäteastioiden joukossa. Tölkit ja pullot on myös hyvä erotella muusta jätteestä. Erilliset tölkeille tarkoitetut kannet löytyvät esimerkiksi 60-litraiseen OLIVER-jäteastiaan, josta on monta eri väriä saatavana. 

Käyttämällä esimerkiksi lajittelukaappia, johon voi laittaa useita astioita, lajitteleminen ei ole juurikaan sen vaikeampaa kuin kaikkien roskien heittäminen yhteen paikkaan.

Henkilö laittaa roskan jäteastiaan, jossa on puinen kansi.

VINKKI! Tyylikäs ja monikäyttöinen jäteastia

Eivätkö perinteiset jäteastiat sovi toimiston sisustukseen? Valikoimassamme on myös nykyaikaisia malleja, joita voi käyttää jäteastian lisäksi vaikka jakkarana. Käytännöllinen tuote keittiöön, taukotilaan tai työpisteen viereen.

Mukana toimitetaan kolme lajitteluun sopivaa pienempää jäteastiaa. Pienemmät astiat mahtuvat siististi suuremman sisään, ja niissä on poistamista ja tyhjentämistä helpottavat kahvat.


Täältä löydät lajitteluastian
Kierrätystarrat joilla voi merkitä lajitteluastiat

Selkeytä lajittelemista värimerkinnöillä

Kun lajitteluastioissa on eriväriset kannet tai kierrätystarramerkinnät, lajitteleminen onnistuu helposti kaikilta. Jäteastioiden tarrat ovat yleensä selkeitä aloittelijallekin. Kaikki jäteastiat koko toimitiloissa kannattaa merkitä huolella, jotta työntekijöiden on helppo laittaa jäte oikeaan säilöön nopeasti. Jos oikeaa lajitteluastiaa ei löydä, jäte joutuu helposti sekajätteen sekaan.

Valikoimastamme löytyy kierrätykseen tarkoitettu tarra-arkki, joka helpottaa lajitteluastioiden merkintää. Tarra-arkissa on tarrat seuraaville jätelajeille: metalli, elektroniikka, paperi, pahvi, lamput, pullot ja tölkit, väritön lasi, värillinen lasi, paristot, muovi, biojäte, kemikaalit, puu, tulenarka jäte ja sekajäte. Tarra-arkki sopii siten useimpiin tarpeisiin. Lisäksi löydät valikoimastamme suurikokoiset 297 x 341 mm tarrat, joita voidaan käyttää suurempien jäteastioiden merkitsemiseen.

Kun lajitteluastian on merkitty ja lajittelupisteet valmiit, yrityksen kierrätysohjeet kannattaa käydä läpi henkilökunnan kanssa, jotta kaikki tietävät miten jätteitä lajitellaan työpaikalla. Tarvittaessa ohjeistuksia voidaan liittää lajittelupisteiden läheisyyteen.

Valkoinen metallinen jäteastia seinän vieressä taukotilassa

Vinkki! Joka sisustukseen sopiva MELROSE

MELROSE on hieno jäteastia, joka sopii joka tilaan neutraalin muotoilun ja värin vuoksi. Se on valmistettu kestävästä jauhemaalatusta teräksestä. Useita jäteastioita voidaan sijoittaa vierekkäin, jolloin niistä rakentuu kätevä lajittelupiste.


Täältä löydät lajitteluastian

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.