Kemikaalit ja vaarallinen jäte – yrityksillä on vastuu

Käytetäänkö toiminnassanne kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia ihmisille ja ympäristölle? Yritys on vastuussa siitä, että kemikaaleja käsitellään ja säilytetään asianmukaisesti, jotta vahinkojen riski minimoidaan. Vastuuseen kuuluu myös vaarallisten jätteiden käsittely.

Kemikaalien säilytys

Kemikaalien säilytyksessä on aina riski vuodoille ja roiskeille. On tärkeää ennaltaehkäistä mahdolliset vahingot ihmisille ja ympäristölle sekä vaaralliset kemialliset reaktiot.

Säilytykseen löytyy erilaisia kemikaalikaappeja, jotka ovat lukittavia, palosuojattuja tai -eristettyjä, ilmanvaihtoon kytkettäviä tai ilmanvaihtorei’illä. Hyllytasoissa on korotetut reunat roiskeita ja valumia varten. Kaapeissa voi myös olla tiivistetyt reunat ja vuotosuojatut pohjat.

Muutama tärkeä asia kemikaalien säilytyksestä:

• Kemikaalit tulee säilyttää tuuletetuissa kemikaalikaapeissa tai -varastoissa. Kemikaalihylly on hyvä vaihtoehto, kun varasto on lukittavissa.
• Säilytä kemikaalit erikseen, jos niiden vuodot tai roiskeet voivat yhdessä aiheuttaa vaarallisia kemiallisia reaktioita.
• Käytä esimerkiksi valuma-altaita, valuma-allasvaunuja ja roiskesuojia keräämään mahdollisia valumia.
• Älä säilytä happoja yhdessä emästen kanssa, voimakkaita happoja yhdessä orgaanisten aineiden kanssa tai voimakkaasti hapettuvia aineita hapettuvien aineiden kanssa.
• Säilytä kemikaalit niin, etteivät asiaankuulumattomat henkilöt pääse niihin käsiksi, kuten esimerkiksi lukituissa kemikaalikaapeissa.

Vaarallisen jätteen käsittely

Vaarallinen jäte on sellaista jätettä, joka aiheuttaa vahinkoa ihmisen terveydelle tai ympäristölle. Se voi olla esimerkiksi syövyttävää, karsinogeenistä, myrkyllistä, palovaarallista tai räjähdysherkkää. Esimerkkejä yleisistä vaarallisista jätteista ovat jäteöljyt, paristot, hehkulamput, maalinjäämät, eri kemikaalit ja sähkölaitteet, jotka sisältävät vaarallisia komponentteja.

Vaarallista jätettä ei tule heittää roska-astiaan, sekoittaa muun jätteen kanssa tai kaataa viemäriin. Yksityishenkilönä voit jättää vaaralliset jätteesi kierrätyspisteeseen. Yrityksillä on kuitenkin säännot sille, miten vaarallinen jäte tulee lajitella, käsitellä, dokumentoida ja kuljettaa. On esimerkiksi erillisiä paloturvallisia roska-astioita helposti syttyville materiaaleille.

Yrityksen velvollisuudet

Yrittäjällä on esimerkiksi velvollisuus tietää, miten vaaralliset jätteet vaikuttavat ympäristöön ja terveyteen sekä mitkä säännöt koskevat jätteiden luokittelua ja käsittelyä. Tulee pitää kirjaa siitä, mitä vaarallista jätettä toiminnassa syntyy ja mahdollisuuksien mukaan ehkäistä sellaisen jätteen syntyminen. Lisäksi yrityksen tulee tarkistaa, että jätteiden kuljettajilla ja vastaanottajilla on tähän vaaditut luvat.Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.