Yngve – oppilastuoli lasten etua ajatellen

Yngve – oppilastuoli lasten etua ajatellen

Me AJ:lla olemme pitkään tehneet töitä varmistaaksemme, että lapsilla olisi yhtä hyvä työympäristö kuin aikuisilla. Kun EU päätti uudesta koulukalustestandardista, näimme sen mahdollisuutena kehittää uusi oppilastuoli, joka sekä vastaa säännösten vaatimuksiin että asettaa lapset etusijalle. Tuloksena syntyi oppilastuoli Yngve.

Turvallinen ja ergonominen oppimisympäristö

Uusi eurooppalainen standardi EN 1729 varmistaa, että koulutukseen tarkoitetut kalusteet on mukautettu sopimaan esikoulun ja koulun oppilaille sekä täyttävät tietyt laatuun ja turvallisuuteen liittyvät kriteerit. Standardin mukaisesti on tärkeää, että kalusteet on mukautettu lasten pituuteen, koska oikeanlainen istuma-asento on edellytys lasten oppimiselle. 
 
Me AJ:lla olemme jo pitkään kehittäneet omia tuotteita – 30 % valikoimastamme on suunniteltu ja valmistettu itse. Kun uusi standardi astui voimaan, päätimme tehdä uuden oppilastuolin, joka ei vain täytä korkeita vaatimuksia vaan on myös ilo silmälle ja mukava istua, sanoo Jonas Emanuelsson, koulutussegmentin tuotepäällikkö. 

Kehitetty parhaimpien asiantuntijoiden avulla: kysyimme oppilailta itseltään

Projektin aikana teimme läheistä yhteistyötä hankinta-, laatu- ja tuotesuunnitteluosaston välillä. Ennen itse tuotekehityksen aloittamista hankimme tietoa parhailta asiantuntijoilta: koululaisilta itseltään.

Tapasimme lapsia kolmesta eri koulusta. Kuuntelimme heidän toivomuksiaan, jotta saisimme hyvän kuvan siitä, miltä heistä tuntuu käyttää nykyisiä tuolejaan ja mitä parannuksia he toivoisivat jatkossa, Jonas sanoo.

Mukavuus muotoilun lähtökohtana

Tuotesuunnittelijamme Cecilia Stööp aloitti tämän jälkeen eri ratkaisujen luonnostelemisen. Lähtökohtina olivat lasten toivomukset mukavuudesta ja joustavuudesta sekä EU-standardin vaatimukset kestävyydestä ja vakaudesta. Pian uusi tuoli alkoi muotoutua; tuoli jossa oli kaareva selkänoja ja muotoiltu istuin parhaimman istumamukavuuden takaamiseksi.

Selkänojan kapeneva muoto oli alusta alkaen tärkeä, koska halusimme että tuolissa voi istua monella eri tavalla, Cecilia sanoo. Säädettävä jalkatuki oli oleellinen, jotta eripituiset lapset voisivat saavuttaa hyvän työasennon. L-muotoinen jalusta mahdollisti, että tuolin voisi helposti ripustaa pöydän reunaan siivouksen ajaksi.

Oppilastuoli_Yngve

Yngve-nimi juontaa juurensa tuolin muotoilusta

Alusta alkaen oli selvää, että tuolista tulisi hieno tuote. Ja silloin se tarvitsisi hyvän nimen.

Nimi syntyi tuotteen suunnitteluprosessin aikana, kun selkänoja rupesi näyttämään Y-kirjaimelta, Cecilia sanoo. Se muistutti minua Yngvestä, henkilöstä jonka tunnen. Hienon nimen lisäksi hänellä on monia hyviä ominaisuuksia. Hän on luotettava, lähestyttävä ja huolehtivainen. Ne ominaisuudet sopivat kaikki meidän tuoliimme.

Tuolia kehitettäessä valmistimme useita prototyyppejä. Näin varmistimme, että tuolin kestävyys, mukavuus ja materiaali olivat tavoitteemme mukaiset. Kysyimme myös aiemmin tapaamiemme koululaisten mielipidettä uudestaan.

Oppilastuoli YNGVE - hopeanharmaa, saarni
192,00 €
Oppilastuoli YNGVE
185,00 €

Hyväksytyistä testeistä lanseeraukseen

Kun lopullinen muoto vahvistui ja meillä oli valmis malli, lähetimme ylpeinä Yngven  riippumattomaan testilaitokseen sertifioitavaksi. Yngve läpäisi testit niin kestävyyden kuin koon osalta ja sai hyväksynnän.

Yngve pärjäsi hyvin kovissa testeissä ja sai hyväksynnän EN 1729 -standardin mukaisesti, Jonas sanoo. Ja nyt tuoli on täällä valmiina parantamaan koulujen työympäristöjä niin EU:n vaatimusten kuin oppilaiden tarpeiden ja toivomusten mukaisesti.

 

Lisää on tulossa…

Aluksi Yngvessä oli L-mallinen jalusta. Tuotteen kehitys on jatkunut suunnitelmien mukaan, ja lisää ideoita on pantu käytäntöön niin jalustojen säätöominaisuuksien kuin jalkatuen osalta. Lisäksi jalustasta, istuimesta ja selkänojasta on tullut lisää värivaihtoehtoja – ja uutuuksia on tulossa lisää.

Koska jokainen lapsi kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa, Yngve-oppilastuolin malleista on saatavana eri suositeltuja istuinkorkeuksia (ks. taulukko). Miksi? Koska tietysti vain paras on tarpeeksi lapsillemme.

 

Kahdeksan etua Yngve-oppilastuolista:

  • Monikäyttöinen ja ergonominen – tuolissa voi istua eri tavoin, mikä helpottaa hyvän työasennon löytämistä ja sen vaihtelemista – myös levottomammilla oppilailla,
  • Mukava – tuolissa on kaareva selkänoja ja muotoiltu istuin istumamukavuuden takaamiseksi,
  • Käytännöllinen – koulurepun voi laittaa roukkumaan selkänojaan – ja tuolin voi ripustaa pöytään siivouksen ajaksi,
  • Yksilöllisesti räätälöitävissä – koska tuolista on saatavana eri suositeltuja istuinkorkeuksia, jokaiselle oppilaalle löytyy sopiva Yngve-malli,
  • Pinottava – säästää tilaa lisätuolien varastoinnissa,
  • Esteettinen – niin jalusta kuin selkänoja/istuin ovat saatavina monessa eri värissä,
  • Pitkäikäinen – saatavilla olevat varaosat ja vankka rakenne takaa tuotteen pitkän käyttöiän,
  • Turvallinen hankinta – tuoli on testattu ja hyväksytty niin standardien EN 1729:1 kuin EN 1729:2 osalta.
Kiitämme Kärlekens skolanin, Österledsskolanin ja Wallbergsskolanin koulujen oppilaita tärkeästä palautteesta suunnitteluprosessin aikana.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.