Älä tee mitään ja ole tuottavampi töissä

Kuinka monta taukoa pidät työpäivän aikana? Luultavasti liian vähän. Koet ehkä, ettei ole aikaa tai ettet halua keskeyttää ajatuksenjuoksua. Tosiasia on kuitenkin se, että tauot todennäköisesti lisäisivät niin tehokkuutta kuin keskittymiskykyä.

Monet ovat tänä päivänä tietoisia palautumisen merkityksestä sekä keholle että mielelle. Palautumisena pidetään pitempiä taukoja ja vapaapäiviä, ja sitä ne ovatkin. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että lyhyetkin tauot päivän aikana ovat vähintään yhtä tärkeitä. Lyhyet tauot lisäävät tuottavuutta heti, ja ne voivat myös ehkäistä sairauksia ja liiallista stressiä pitkällä aikavälillä.

Teksasilaisen Baylor Universityn tutkimuksen mukaan myös sillä, milloin pidämme taukoja ja mitä teemme niiden aikana, voi olla merkitystä palautumiselle. Tutkimuksen mukaan tauoilla on hyvä tehdä jotakin mistä nauttii. Sitäkin tärkeämpää on, milloin pidämme tauon. Tutkimuksen mukaan paras aika tauolle on aamulla. Näin saadaan enemmän energiaa päivän päätteeksi.

Tauot ovat tärkeitä myös yhteisöllisyydelle. Silloin työntekijöillä on mahdollisuus tutustua toisiinsa syvällisemmin. Jos työpaikalla on mukavat yhteiset tilat, jotka mahdollistavat poistumisen oman työpöydän äärestä hetkeksi, työntekijän on helpompi irrottautua työstä. Rennompi taukohuone voi myös edistää luonnollisia kohtaamisia työtovereiden välillä.

Näin muistat pitää tauon

Pomodoro-tekniikka, eli tomaatin mukaan nimetty ajanhallintamenetelmä, kehitettiin 1980-luvulla. Se on saanut nimensä tomaatin muotoisesta munakellosta, jota käytettiin ajanottoon. Menetelmässä keskitytään intensiivisesti työtehtävään 25 minuutin ajan ja pidetään sitten viiden minuutin tauko. Tämä toistetaan neljä kertaa, minkä jälkeen pidetään pidempi tauko.

Työn ja taukojen jäsentäminen tällä tavoin varmistaa, että tauot pidetään ilman, että siitä tarvitsee erikseen muistuttaa itseään. Se antaa myös aivoille parhaat mahdolliset edellytykset toimia tehokkaasti, koska niiden ei tarvitse keskittyä liian pitkiä aikoja kerrallaan.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.