Henkilöstöstä huolehtiminen - menestyvän valmistusteollisuuden prioriteetti

Henkilöstöstä huolehtiminen - menestyvän valmistusteollisuuden prioriteetti

Teollisuustyöpaikat ovat muihin aloihin verrattuna alttiimpia onnettomuuksille. Miten siis valmistuteollisuuteen kuuluva tehdas voi ylpeillä 418 tapaturmattoman päivän ennätyksellä? Wojciech Szeląg on työterveys- ja turvallisuusasiantuntija AJ-konsernin puunjalostustehtaalla AJFF:ssä Puolassa. Viiden vuoden ajan hänen tavoitteenaan on ollut varmistaa, että henkilöstö voi mahdollisimman hyvin - ja tekee töitä mahdollisimman turvallisesti. 
Puolan Slupskissa sijaitsevassa kalustetehtaassa AJ-konserni on valmistanut suurimman osan puuhuonekaluistamme vuodesta 1996 lähtien. Tehdas valmistaa muun muassa ergonomisia kalusteita, kuten korkeussäädettäviä työpöytiä, mutta tehtaan tavoitteena on myös edistää henkilöstön ergonomista ja turvallista työskentelyä. AJFF:n työterveys- ja turvallisuusasiantuntija Wojciech Szeląg on hyvin ylpeä tästä työstä.
Wojciech Szelag

- Vuoden 2021 puoliväliin mennessä saavutimme ensin 365 tapaturmattoman päivän ennätyksen, jonka jälkeen nostimme sen nykyiseen ennätykseemme. Suurin menestykseni AJ:lla vietettyjen vuosieni aikana on ollut se, että saavutimme 418 täysin onnettomuudetonta päivää, hän sanoo.

Mikä on siis menestysresepti työpaikalle, jossa työtapaturmat ovat niin harvinaisia? Wojciech uskoo, että turvallisuusajattelu on aloitettava perehdyksestä lähtien. Ennen kuin uusi työntekijä astuu tuotantohalliin, noudatetaan yksityiskohtaista protokollaa.

- Uusien työntekijöiden peruskoulutuksen aikana aloitamme perehdyttämällä heidät muun muassa turvallisiin nostotekniikoihin. Henkilökunta saa koulutusta siitä, miten nostetaan oikein ja kuinka paljon he voivat nostaa riippuen siitä, ovatko he naisia vai miehiä. Lisäksi he oppivat, mitä oikeat ergonomiset työasennot tarkoittavat, Wojciech selittää. 

Näin nostat ergonomisesti ja säästät kehoasi

Rasitusvammat ovat hyvin yleisiä tuotannossa, ja niitä on vaikea välttää. Wojciech näkee kuitenkin ehdottomasti yhteyden yrityksen kannattavuuden ja työntekijöiden huolehtimisen välillä. Asianmukaisilla välineillä ja tekniikoilla on mahdollista parantaa työturvallisuutta - ja siten säilyttää vakaa työvoima. Koko tehtaalla on saatavilla apuvälineitä, jotka mahdollistavat työskentelyn hyvissä olosuhteissa, esimerkiksi nostopöytiä ja pumppukärryjä, mutta myös kuljetusvaunuja ja rullaratoja. Jos tavaroita on silti siirrettävä käsin, kaikki auttavat ja nostavat yhdessä.
Puolan AJ Tuotteiden tehdas

Huolellinen riskienhallinta ja turvallisuuden kehitys BBS:n kanssa 

Työhön liittyvien riskien hallitsemiseksi kaikki mahdolliset uhat ja onnettomuusriskit kirjataan turvallisuusmalliin, ja niistä keskustellaan viikoittaisissa kokouksissa tehtaan johtajien kanssa.

- Sitten kehitämme toimenpiteitä, joilla estämme tällaisten ja vastaavien tilanteiden syntymisen, Wojciech selittää.

Hän toteaa myös, että tehtaan turvallisuus parani merkittävästi, kun vuonna 2019 otettiin käyttöön BBS (Behaviour-Based Safety), niin sanottu käyttäytymiseen perustuva järjestelmä. Siinä muun muassa tuotanto-osaston ja hallinnon työntekijät keskustelevat parannustoimenpiteistä yhdessä tehdastiloissa työskentelevän henkilöstön kanssa.

Lue lisää AJFF:n johtajuusmenetelmästä

Wioleta Kowalik on AJFF:n tehtaanjohtaja, ja hän pitää turvallisuutta ja ergonomiaa erittäin tärkeänä palapelin osana tehtaan kehittämisessä. Hän ja johto etsivät jatkuvasti teknisiä muutoksia, joita he voivat tehdä tehostaakseen ja samalla minimoidakseen loukkaantumisriskit tuotantotiloissa. He harkitsevat esimerkiksi investoimista vuonna 2024 lastausrobottiin, joka voisi poistaa suurempien, koottujen kalusteiden nostamisen.

Myös pienemmillä muutoksilla voi olla suuri merkitys. Tehtaassa työskentely tarkoittaa paljon seisomatyötä, joka kuormittaa kehoa ja voi aiheuttaa rasitustiloja. Siksi suunnitelmissa on hankkia lisää ergonomisia apuvälineitä eri paikkoihin tehtaassa.

- Aiomme varustaa kaikki työpisteet, joissa on enemmän staattisia tehtäviä, tukevilla työpistematoilla ja alustoilla työntekijöille, joiden työpöytää ei voida laskea alas, sillä kaksi eripituista ihmistä voi työskennellä pareittain samassa työpisteessä, Wioleta kertoo. 

Terveellinen ja turvallinen työympäristö - lattiasta kattoon 

Wojciech selittää, että johto on päättänyt sisäisessä turvallisuuspolitiikassaan, että työolojen parantamiseen ja laadukkaiden suojavarusteiden hankkimisessa säästetä taloudellisia resursseja. Henkilökunnalla on käytettävissään kaikki tarvittavat henkilökohtaiset varusteet, joita he tarvitsevat työtehtävissään.

Jos työntekijä tarvitsee uusia teräskenkiä, käsineitä tai kuulosuojaimia, ne löytyvät joko tuotantopäällikön toimistosta tai ne voidaan tilata. Pieniä korvatulppia on ympäri tiloja, jos niitä tarvitaan nopeasti. Osastoilla, joilla tarvitaan suojakypärää, niitä on helposti saatavilla sisäänkäynnin luona. 

Maalausosastolla tapaturmattomia päiviä on tällä hetkellä yli 2 000. Koska tehtaalla käytetään vain vesipohjaista maalia, siitä ei aiheudu voimakasta hajua eikä se ole yhtä vaarallista terveydelle ja ympäristölle kuin öljypohjainen maali voi olla. Lastut ja pölyhiukkaset, joita luonnollisesti syntyy puun käsittelyssä, suodatetaan pois ilmasta tehokkaalla katossa olevalla ilmanvaihtojärjestelmällä, joka on käytössä kaikissa tehtaan osissa.

Tuotantohallien lattialla kirkkaanvihreät viivat kulkevat suoraan suurten tilojen läpi. Yhdessä liikennepeilien ja kulunohjausvälineiden avulla on selvää, missä henkilökunnan on kuljettava, jotta he voivat pitää turvallisen etäisyyden trukkiliikenteeseen. Keltaiset viivat sen sijaan osoittavat, mihin materiaalit, kuormalavat ja tavarat tulisi sijoittaa. Ympäristössä, joka voisi helposti muuttua sotkuiseksi ja vaaralliseksi, vallitsee päinvastoin selkeä tasapaino, jossa kaikella ja jokaisella on paikkansa teollisessa mikromaailmassa. 

AJFF:n tehdas Puolassa

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.