Tiiminrakennus - viisi askelta unelmatiimiin

Viisi askelta huipputiimiin

Tiimityö tekee unelmista totta, ja tiimin yhteistyö luo vankkaa yhteenkuuluvuutta, turvallisuudentunnetta, osallistumista ja miellyttävämpää työympäristöä. Mutta mitä tekee joistakin tiimeistä muita tehokkaampia? Tässä on viisi vinkkiä tiiminrakentamiseen ja työskentelytapojen tehostamiseen, jotta voit yhdessä kollegojesi kanssa rakentaa menestyksekkään unelmatiimin ja työskennellä saumattomasti yhdessä. 

1. Asettakaa yhteiset tavoitteet ja pelisäännöt
Selkeä, houkutteleva tavoite inspiroi ja motivoi useimpia työntekijöitä päivittäisessä työssä. Siksi kannattaa ensin miettiä yhdessä tiimin tarkoitusta ja tavoitetta. Se, että kaikilla työtiimin jäsenillä on sama visio ja asenne työhön alusta alkaen, helpottaa yhteistyötä.

Samalla kannattaa määritellä selkeästi yhteiset pelisäännöt, johon kaikki sitoutuvat. Esimerkkejä pelisäännöistä: ”Pidämme hauskaa yhdessä”, ”Kehumme toisiamme ja annamme toisillemme palautetta” ja ”Parannamme jatkuvasti yhteistyötämme ja toimintatapojamme”.

2. Hyötykää toistenne vahvuuksista
Kaikki ovat erilaisia, joten kannattaa ottaa kaikki hyöty irti eri tiiminjäsenten osaamisesta ja vahvuuksista. Menestyksekäs tiimi koostuu eri yksilöistä, joiden persoonallisuudet ja kompetenssit täydentävät toisiaan. Lue lisää siitä, miten sinä ja kollegasi voitte tehdä töitä luovasti tunnelmataulujen avulla! 
 
Huipputiimissä voi olla esimerkiksi:

  • ”Tekijä”, joka järjestää, suunnittelee ja saa asiat tapahtumaan
  • ”Strategi”, joka kerää tietoa ja suunnittelee analyysin pohjalta
  • ”Vaikuttaja”, joka on luova ja näkee eri mahdollisuudet
  • ”Suhteiden ylläpitäjä”, joka varmistaa, että tiimin jäsenet pysyvät positiivisina ja tehokkaina sekä tekevät töitä yhteisiä tavoitteita kohti
neuvotteluhuoneen tuoli
Tuoli JOY
355,00 €
mukava neuvottelutuoli
Neuvottelutuoli NELSON, 4 kpl/pk
172,00 €
3. Pitäkää hauskaa yhdessä
Hyvä yhteishenki helpottaa yhteistyötä. Hauskanpito - myös työajan ulkopuolella - parantaa yhteishenkeä. Yhteisen tekemisen äärellä opitaan tuntemaan toisiaan paremmin. Hyviä yhteistyöharjoituksia ovat esimerkiksi joukkueurheilu tai pakohuonepeli.

Lue vinkkimme työntekijöiden yhteisiksi puuhiksi

4. Päivittäkää kokouskulttuuri
Kokousten kannattaa sisältää muutakin kuin pelkkää tiedonjakelua. Palavereja kannattaa hyödyntää luovaan työhön ja ongelmanratkontaan, jotta päästään konkreettisesti eteenpäin työtehtävissä.

Kokoukset voivat olla erilaisia riippuen tilanteesta:
  • puolen päivän pituisia koulutuksia
  • lyhyitä päätöksentekopalavereita
  • nopeita tilannekatsauksia seisten
  • liikunnallisia walk-and-talk-kokouksia ulkona
  • pidempiä neuvotteluita, joissa ollaan luovia ja opitaan tuntemaan toiset tiiminjäsenet paremmin

Eri kokousmuotoja voidaan yhdistää työviikkoon. Puhdas informaatio kannattaa mieluummin jakaa esimerkiksi viikottaisen sähköpostin muodossa.  

5. Käykää säännöllisesti läpi tiimin tuloksia
Niin negatiivisia kuin positiivisia tuloksia kannatta seurata jatkuvasti, jotta voidaan varmistaa sujuva yhteistyö ja kehittää yhteisiä työtapoja. Palaute vahvistaa oppimista tiimin sisällä ja parannuskohteet tulevat selkeämmin esille. Esittäkää kysymyksiä toisillenne kuten ”Mikä toimi hyvin?” ja “Mikä ei oikein toiminut?”. Tärkein kysymys on kuitenkin: “Mitä opimme tästä ja miten voimme tehdä yhteistyötä paremmin ensi kerralla?”

Lue vinkkimme luovaan taukotilaan

FAQ

Tiimin rakentamisella pyritään luomaan työryhmiä, joilla on vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja jotka työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Siinä halutaan myös luoda hyvä ryhmädynamiikka ja mahdollisuus tutustua toisiinsa kunnolla.
 Tiimirakentaminen voi olla monimuotoinen prosessi, joka sisältää kaiken yksinkertaisista tutustumisleikeistä tiimin laajempiin toimintoihin, olivatpa ne sitten työpaikalla tai sen ulkopuolella. Näihin voi kuulua keskustelufoorumeita, kursseja tai yhteisiä koulutuksia. 
Korkean psykologisen turvallisuuden omaava tiimi ilmenee siinä, että työntekijät rohkeasti ilmaisevat omat ajatuksensa ja tunteensa, ja kaikki kohdellaan samalla kunnioituksella. Tiimin perusturvallisuuden tunteen luomiseksi tarvitaan kehittämisharjoituksia, jotka kannustavat kasvuun ja ovat kunkin yksilön henkilökohtaisten edellytysten, kuten fyysisten olosuhteiden, tasolla. 
Korostetaan yhteenkuuluvuuden merkitystä selkeillä visioilla ja tavoitteilla, joihin pyritään yhdessä avoimen viestinnän ja palautteen avulla. Onnistumisten juhliminen on helppo tapa vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. 
Hyvin toimivan tiimin perustana on työskennellä yhdessä yhteisten ja selkeästi määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, luottaa toisiinsa ja tuntea olonsa turvalliseksi omassa roolissaan. 
Jokainen tiimin jäsen kokee vahvaa yhteisöllisyyttä ja tiimihenkeä, jossa jokainen tuntee olevansa nähty ja kuultu. Vaikka kaikki tiimit eivät välttämättä tarvitse selkeää johtajuutta, tarpeen tullen voi olla hyödyllistä, että joku hoitaa johtavaa roolia. Yhteenkuuluvuuden tunne on yksi voimakkaimmista ihmisen vaikuttimista, ja vahva yhteenkuuluvuus rakentuu, kun jokainen tuntee kuuluvansa joukkoon.
Tiimi, jonka jäsenet ovat positiivisella tavalla riippuvainen toisistaan ja pyrkivät kohti yhteisiä tavoitteita, jossa jokainen tuntee jaetun vastuun sitoutumisen, oman roolinsa, lojaalisuutensa ja sen, mitä hän antaa tiimille.
Ryhmässä jokainen ryhmän jäsen on riippumaton kollegoistaan ja hänellä on omat yksilölliset vastuualueensa. Kun taas tiimissä ryhmän jäsenet työskentelevät tiiviisti yhdessä ja jakavat vastuun ongelmien ja tehtävien ratkaisemisesta. 

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...