Satulatuolilla istuminen ja hyvän satulatuolin hyödyt

Satulatuolilla istuminen ja hyvän satulatuolin hyödyt

Tänä päivänä ergonomisia satulatuoleja käytetään aktiiviseen istumiseen toimistoissa. On kuitenkin myös keskustelua satulatuolin käyttöä vastaan. Mitkä ovat oikeastaan hyvän satulatuolin hyödyt ja onko niissä ergonomista istua?
 
Satulatuolit ovat perinteisesti olleet suosittuja työpaikoilla, joissa ihmiset haluavat liikkua helposti paikasta toiseen kun tekevät töitä, kuten esimerkiksi terveys- ja kauneudenhoitoalalla. Satulatuolista on kuitenkin tullut kestosuosikki myös toimistoympäristöissä ergonomisten työtuolien ja tasapainotuolien rinnalla. Satulatuolia vastaan on myös esitetty kritiikkiä. Tuomme alla esille ohjeita satulatuolilla istumiseen sekä mitä hyötyjä satulatuolin käytöstä on.

Satulatuolin istuma-asento on aktiivinen istuma-asento

Kuten satulatuolin nimikin kertoo, satulatuolilla istuminen on samanlaista kuin hevosta ratsastaessa. Istuma-asento avaa lantion ja reisien kulmaa 135°:een (verrattuna 90° asteeseen työtuolilla). Tästä johtuen selkäranka on istuessa luonnollisessa kaaressa.

Satulatuolin istumakorkeus on yleensä 20-30 cm korkeampi kuin normaali työtuolissa. Istu jalat tasaisesti lattiassa. Satulatuolit ovat korkeussäädettävät ja istuimen kulmaa voi säätää. Säädä tuoli sopivaksi omalle kehollesi ja työtehtäviäsi ajatellen.

Jollet ole käyttänyt korkeita satulatuolia aikaisemmin, aloita sen käyttö pikku hiljaa. Vaihda työtuoli satulatuoliin tunniksi, pariksi ensimmäisellä kerralla. Kun lihaksesi vahvistuvat ja selkäranka tottuu ryhdin muutokseen, on helpompi istua pitkiä aikoja tuolilla.

Monet pitävät satulatuolia ylivertaisena työtuolina. Kaikki eivät kuitenkaan pidä satulatuolin käytöstä. Tällöin työtuoli ja/tai tasapainotuolit ovat hyviä vaihtoehtoja. Joka tapauksessa kannattaa valita sellainen työväline joka on itselle hyvä ja jossa on mukava istua.

Hyvän satulatuolin ergonomia – mitkä ovat satulatuolin hyvät puolet?

  1.  Koska korkealla satulatuolilla istuminen avaa lantion ja reisien kulmaa, selkäranka on istuessa luonnollisessa kaaressa. Tämä estää lysyssä istumista ja vähentää siten jäykkyyttä ja kipua niskassa, olkapäissä, alaselässä ja lantiossa.
  2. Avoin lantion kulma antaa istujan nojata eteenpäin paremmin kuin esimerkiksi normaali työtuolilla ilman, että se vaikuttaa ryhtiin.
  3. Ergonominen istuminen parantaa verenkiertoa jaloissa avoimen lantion kulman takia.
  4. Kehon tukemiseen tarvitaan selkä- ja vatsalihaksia, mikä vahvistaa niitä.
  5. Jalat tekevät töitä tasapainon ylläpitämiseksi, mikä poistaa painetta alaselästä ja lantiosta. Tämä vähentää selkänikamien rasitusta, mikä lievittää esimerkiksi selkälihasten kipu- ja rasitustiloja.
  6. Käytät jalkojasi kun siirryt tuolilla paikasta toiseen, mikä harjoittaa jalkalihaksiasi.
  7. Suurempi liikerata vähentää nivelongelmien riskiä polvissa ja lantiossa.
  8. Satulatuolit ovat korkeussäädettävät ja istuimen kulmaa voi säätää. Tämä tarkoittaa sitä, että istuja voi muokata tuolin sopivaksi omalle keholleen ja työtehtäviään varten.
  9. Satulatuolin avulla pääset lähemmäksi tekemääsi työtehtävää, joten et rasita tai venytä liikaa lihaksiasi.
  10. Osassa satulatuoleissa on kaksiosainen istuin, jolloin istuminen ei rasita lantionpohjaa. Lisäksi genitaalialueen lämpötila alenee. Näin voit istua tuolilla pidemmän aikaan. Kaksiosaista istuinta pidetäänkin terveellisempänä vaihtoehtona pidempiaikaiseen istumiseen. Istuimen korkeutta, kulmaa ja leveyttä on helppo säätää, jotta istuma-asento on aina mahdollisimman optimaalinen.

Ergonominen työasento on vaihteleva työasento

Staattinen asento missä tahansa työasennossa on huono vaihtoehto ergonomian kannalta katsottuna. Paras on, jos työasentoa vaihtelee tarpeeksi usein istumisen ja seisomisen välillä sekä istumista eri tuolityyppien välillä.

Erilaisten tasapainotuolien, tasapainolautojen ja satulatuolien vaihtoehdot työtuolien lisäksi esimerkiksi toimiston yhteiskäyttöön on hyvä vaihtoehto ergonomian kannalta. Kannattaa aina valita itselle sopiva työtuolimalli, oli se normaali työtuoli, tasapainotuoli, satulatuoli selkänojalla tai kaksiosainen satulatuoli. 

Ergonominen työasento - Tutustu kalusteisiin, jotka lisäävät liikettä työpäivään

Lue Työterveyslaitoksen sivuilta miten sopivilla laitevalinnoilla ja itsellesi sopivilla työpisteen asetuksilla voit merkittävästi parantaa tietokonetyön ergonomiaa.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.