Biokomposiitti ja 3D-tulostus osana kestävää kalustesuunnittelua

Biokomposiitti ja 3D-tulostus osana kestävää kalustesuunnittelua

AJ haluaa olla suunnannäyttäjä kalustesuunnittelun kehittämisessä. Tavoitteena on sekä toimivat kalusteet että kestävä kehitys. AJ:n suunnitteluosasto on valmistanut prototyypin tuolista Stora Enson DuraSense -biokomposiitin ja BLB-Industriesin 3D-tulostimen avulla.

Mielenkiintoinen haaste

Sebastian Dell Uva on yksi AJ:n omista teollisuussuunnittelijoista. Sebastian piti projektia mielenkiintoisena haasteena. Miten voisi valmistaa tuolin ilman, että materiaalia menisi ollenkaan hukkaan, ja samalla säilyttää AJ:n identiteetin laatuvaatimuksineen?

Tuotesuunnittelija piirtää työpöytänsä äärellä.

Oli haaste suunnitella kaluste, josta ei jäisi materiaalia yli. Kaluste pitää pystyä tulostamaan yhdessä kappaleessa.


DuraSense-biokomposiitin etu on siinä, että se koostuu 50% puukuidusta ja 50% muovista. Materiaali on yhtä kestävää kuin puu, ja samalla yhtä muovailtavissa kuin muovi. Inspiraationa uudelle tuolille oli valikoimamme Sierra-tuoli. Uuden tuolin muoto on suunniteltu materiaalin ehdoilla ja itse tuoli on valmistettu 3D-tulostuksen avulla.

- Sierra ja uusi tuoli eivät sinänsä muistuta toisiaan. Halusin, että koko tuoli tehdään 3D-tulosteena yhdestä kappaleesta. Sierra on minulle klassinen tuote, joka heijastaa AJ:n identiteettiä. Se on ollut valikoimassamme 80-luvulta asti. Näin saimme vanhan ja uuden kohtaamaan.

Oli haaste suunnitella kaluste, josta ei jäisi materiaalia yli. Kaluste pitää pystyä tulostamaan yhdessä kappaleessa. Jos tuolissa olisi suurempia ilmareikiä, tukimateriaaleja olisi tarvittu.

Tuolin muoto on yhtä orgaanista linjaa, mikä näkyy katsottaessa tuotetta sivulta. Tuoli tuoksuu puulta ja tuntuu puulta. Sen muotoilu onnistuu, koska materiaalissa on myös muovin ominaisuudet.

Kaksi mallia biokomposiittituolista eri suunnista.

DuraSense-biokomposiitin etu on siinä, että se koostuu 50% puukuidusta ja 50% muovista. Materiaali on yhtä kestävää kuin puu, ja samalla yhtä muovailtavissa kuin muovi.

Tulevaisuuden design

AJ on perustamisestaan asti halunnut toimittaa asiakkailleen tuotteita ja sisustusratkaisuja, jotka tekevät työympäristöistä parempia. Siksi on luonnollista, että tutkitaan uusia materiaaleja ja tekniikoita tulevaisuuden ratkaisuja varten.

- Kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden kysyntä kasvaa. On tärkeää, että voimme täyttää asiakkaidemme tarpeet, sanoo Sebastian. Stora Enson DuraSense on biokomposiitti, jolla tuotannon hiilidioksidipäästöjä voi laskea jopa 80%. Se on hyvä vaihtoehto muovin korvikkeeksi kalusteteollisuudessa.

Ensimmäinen askel 3D-tulostuksen käyttöönotossa voisi esimerkiksi olla työtuolien pienempien muoviosien vaihto biokomposiittiin.

Oman suunnittelun edut

Koska AJ:lla on oma suunnitteluosasto, suunnittelijat voivat testata uusia tekniikoita tuotesuunnittelussa. Biokomposiittimateriaali ja 3D-tulostus tarjoavat uusia mahdollisuuksia AJ:n omassa tuotekehityksessä.

- Fossiilipohjaisten materiaalien korvaaminen uudistuvilla materiaaleilla on pitkä prosessi, sanoo Sebastian Dell Uva. Mutta haluamme oppia uusia tapoja, jotta voimme jatkossa vähentää entisestään tuotteidemme ympäristövaikutuksia.