Ergonomi luettelee terveystekijöitä, jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi toimistolla

Ergonomi luettelee terveystekijöitä, jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi toimistolla

Työelämän terveystekijöiden katsotaan usein edistävän työntekijöiden mielenterveyttä organisaatiotasolla, kuten luottamus, kehitysmahdollisuudet ja yhteiset tavoitteet. Haluamme kuitenkin korostaa myös fyysisen työympäristön merkitystä kestävälle terveydelle. Niinpä pyysimme lisensoitua fysioterapeuttia ja ergonomiayrittäjää Erica von Sicardia listaamaan fyysisiä terveystekijöitä, jotka saavat meidät voimaan paremmin toimistoissa. Lue ja rastita, mitkä kohdat kohtaat työpaikallasi.

Mitä ovat fyysiset terveystekijät?

Fyysiset terveystekijät ovat lyhyesti sanottuna myönteisiä olosuhteita, jotka saavat meidät tuntemaan olomme fyysisesti hyväksi. Tällaisia tekijöitä voivat olla ergonominen tuoli, hyvä valaistus tai mahdollisuus tehdä työhön mukautuksia erityistarpeiden mukaan. Nämä terveystekijät saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi ja suoriutumaan työstämme hyvin.

Terveystekijöiden johdonmukainen, pitkäaikainen ja aktiivinen huomioiminen lisää mahdollisuuksia luoda hyvä työympäristö ja vähentää työntekijöiden sairauspoissaoloja.

Tässä on Erica von Sicardin luettelo viidestä fyysisestä terveystekijästä: 

ergonominen työasento

1. Työasennon vaihteleminen

Keho on tehty liikkumaan ja työasennon vaihteleminen on tärkeää terveellisemmän toimistotyön kannalta. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa, mikä tehostaa aivotyöskentelyä sekä virkistää mieltä ja kehoa. Siksi on tärkeää, että työpaikalla voi niin istua kuin seisoa työpisteellä, ja lisäksi istua eri tavoilla. Tämä on luonnollisesti myös tärkeää etätyössä.

Muista tehdä töitä ryhdikkäässä seisoma-asennossa ja käyttää seisontamattoa, asiakirjapidiketta ym., jotta voit tehdä töitä rentoutuneesti. Äläkä unohda pitää mikrotaukoja välillä. Hengitä sisään ja rentouta niskasi ja hartiasi.

Näin valitset ergonomisen työtuolin
sähköpöytä modulus

VINKKI! Säädettävät työpöydät

Työasennon vaihteleminen istumisen ja seisomisen välillä on hyvä tapa saada lisää liikettä kehoon työpäivän aikana – ja se on helpompaa säädettävän työpöydän avulla. Pöytiä on saatavana useissa eri väreissä, muodoissa ja ko’oissa, mutta kaikilla korkeussäädettävillä työpöydillä on jotain yhteistä: ne ovat sijoitus hyvinvointiin.

Sähköpöydät, joiden avulla on helppo vaihdella työasentoa

2. Miellyttävä äänimaisema

Harvoilla asioilla on niin negatiivinen vaikutus hyvään työilmapiiriin kuin häiritsevillä äänillä. Kun yritetään pysyä keskittyneenä haastavassa ympäristössä, niskan ja hartioiden rasitustilat sekä päänsäryt voivat lisääntyä.

Ratkaisu on kalustaa työympäristö pehmeillä materiaaleilla, kuten seinäkkeillä, verhoiluilla kalusteilla, matoilla sekä kattoon tai seinään kiinnitettävillä akustiikkapaneeleilla. Näin estetään ääniaaltojen kulkeminen tiloissa ja vaimennetaan tilan ääntä. Puhelinkopissa, äänieristetyssä työtilassa tai muussa vetäytymistilassa voidaan esimerkiksi tehdä kaikki keskittymistä vaativat yksilötehtävät. 

akustiikan parantaminen toimistossa
toimiston valaistus

3. Sopiva työvalaistus

Hyvä työvalaistus on edellytys hyvinvoinnille. Sijoita työpöytä päivävaloon niin, ettei siitä tulee heijastuksia näytölle. Kattovalaistuksen on hyvä olla tasaista ja laskeutua suoraan kehon etupuolelle, jottei se aiheuta varjoja näytölle. Yhdistä kattovalaistus kohdennettuun työpöytävalaistukseen, jonka voimakkuutta on hyvä pystyä säätämään riippuen työntekijän iästä ja tehtävistä.

Onko toimitiloissasi asianmukainen valaistus? Kokeile lippistestiä: Pidä kädet silmien yläpuolella. Jos valaistus tuntuu miellyttävämmältä "lippis päässä", valaistusta kannattaa parantaa. Vinkki: Käy kävelyllä lounastauolla talvisaikaan, jotta saat tarpeeksi päivänvaloa.

4. Kalusta taukoja silmillä pitäen

Ihmiset voivat hyvin, kun ovat vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Positiivisia tunteita voidaan töissä vahvistaa rakentamalla alueita kahvitteluille, lounastauoille ja rentoutumiselle työkavereiden kanssa. Mieti kannattaisiko oleskelu- ja taukotiloista tehdä kokonaan kännykkävapaita alueita.

Vinkki yhteishengen parantamiseen on lisätä tiloihin pingispöytä tai vastaava paikka, jonka ympärille työkaverit voivat välillä kerääntyä kisailemaan. Myös etätyötä tekevät työkaverit kannattaa huomioida, joten digitaaliset kahvitauot ovat hyvä tapa lisätä yhteisöllisyyttä.

Kaksi henkilöä seisoo korkeussäädettävän neuvottelupöydän ääressä
julkisen tilan sohva

VINKKI! Sohvia joka tilanteeseen

Mukava istuin vierailijoille, vaihtoehtoinen työpiste tai kutsuva kokoontumispaikka kahvitauoilla? Sohvat voivat täyttää monia tehtäviä toimistossa ja niistä on monta eri mallia. Minkälaista sohvaa tarvittaisiin työtiloihisi?

Täältä löydät sohvat aulaan, toimistoon ja lounge-tiloihiin

avokonttorissa työskentely

5. Enemmän järjestystä, vähemmän stressiä 

Joitakin ihmisiä epäjärjestys ei häiritse, mutta toisille paperipinot, sotkuiset johdot ja pesemättömien astioiden pinot voivat aiheuttaa stressiä ja epämukavuutta. Siksi on eduksi, jos toimisto on helppo pitää siistinä.

Ratkaise tämä runsailla toimistokaapeilla, johtopidikkeillä ja selkeillä rutiineilla jätteiden lajitteluun ruokalassa, jossa yleensä syntyy bio- ja pakkausjätettä, sekä varastossa, jossa usein tarvitaan lajitteluratkaisut paperille, pahville ja muoville.

Ottakaa käyttöön yleinen kaikkia kattava sääntö, jonka mukaan kaikki hävittävät itse omat jätteensä yhteisissä tiloissa.


Terveystekijöitä koskeva tutkimus 

Terveys ja tulevaisuus -tutkimushankkeessa on tutkittu terveiden työntekijöiden julkisten työpaikkojen ominaisuuksia, ja myös yksityisiä yrityksiä on tutkittu vastaavalla tavalla sen selvittämiseksi, mikä tekee joistakin työpaikoista terveempiä kuin toisista. Työpaikkoja, joilla on vähän ja paljon sairauspoissaoloja, on vertailtu keskenään, jotta voitaisiin selvittää, miten työpaikat, joilla on vähän sairauspoissaoloja, ovat onnistuneet vähentämään poissaoloja. Tutkimuksessa havaittiin, että työpaikoilla, joilla työntekijät ovat terveitä, fyysiset ja henkiset terveystekijät olivat suunnilleen samat. 

Mitä tarkoittaa ergonomia?

Yhteenveto

Blogissa korostetaan, miten tärkeää on ottaa fyysiset terveystekijät huomioon työpaikalla työntekijöiden hyvinvoinnin ja kestävän terveyden edistämiseksi. Fysioterapeutti ja ergonomi Erica von Sicard on luetellut joitakin näistä tekijöistä, kuten vaihtelevien työasentojen tarjoaminen verenkierron lisäämiseksi, miellyttävä valo- ja ääniympäristö, sosiaalisen vuorovaikutuksen edistäminen jaetuilla tiloilla sekä runsaat säilytysmahdollisuudet mukavan ja siistin työympäristön luomiseksi. Tutkimukset osoittavat myös, että työpaikoilla, joissa keskitytään fyysiseen ja henkiseen terveyteen liittyviin tekijöihin, on terveempi henkilökunta ja vähemmän sairauslomapäiviä.

Kysy meiltä!

Jos tarvitset apua työpaikkasi sisustamisessa, ota meihin yhteyttä. Projektimyyjillämme on laaja tietämys työpaikkojen suunnittelusta ja he auttavat mielellään! 

FAQ

Terveystekijöiden huomioiminen toimistotyössä voi tarjota positiivisen työilmapiirin, jossa on hyvät ergonomiset olosuhteet, miellyttävä ääniympäristö, keskinäinen kunnioitus ja selkeä johtaminen Nämä ovat vahvoja viihtyisän työpaikan indikaattoreita, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja siten parempaa suorituskykyä.
Terveellinen työpaikka on paikka, jossa kaikilla työskentelevillä on hyvät mahdollisuudet tuntea olonsa hyväksi sekä fyysisesti että henkisesti ja siten suoriutua työstään parhaalla mahdollisella tavalla.
Toimistotyön mielenterveystekijöissä on kyse henkisestä terveydestä ja hyvinvoinnista. Esimerkkejä ovat hyvät sosiaaliset suhteet, toipuminen ja turvallisuus.
Toimistotyön riskitekijöitä ovat esimerkiksi stressi, korkea melutaso, huonosti suunnitellut työpaikat sekä tiedon ja turvallisuuden puute.
Ergonomi on tieteenala, joka keskittyy ihmisen ja hänen työympäristönsä väliseen vuorovaikutukseen. Ergonomiassa pyritään suunnittelemaan työolosuhteita, työvälineitä, ja -menetelmiä siten, että ne soveltuvat mahdollisimman hyvin ihmisen fyysisiin ja kognitiivisiin kykyihin ja rajoituksiin. Ergonomiassa tavoitteena on parantaa työntekijöiden turvallisuutta, terveyttä, mukavuutta ja suorituskykyä.

Ergonominen asiantuntija voi suunnitella työpisteitä ja työkaluja, jotka vähentävät fyysisiä kuormituksia ja lihasrasitusta. He voivat myös arvioida työympäristöjä ja antaa suosituksia ergonomisten ongelmien korjaamiseksi. Ergonomit voivat myös suunnitella ja kehittää työtapoja ja -prosesseja, jotka tehostavat työn suorittamista ja vähentävät rasitusta ja virheitä.

Ergonomit voivat työskennellä erilaisissa ympäristöissä, kuten teollisuudessa, terveydenhuollossa, kuljetusalalla ja toimistoissa. Heidän tavoitteenaan on parantaa työympäristöjen suunnittelua ja työprosesseja, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin ihmisen tarpeita ja edistävät terveyttä ja hyvinvointia työssä.

Apua kalustamisen asiantuntijoiltamme

Kaipaatko apua toimiston kalustamisessa? Projektipalvelun ammittilaisemme auttavat sisustamaan inspiroivan ja toimivan työpaikan, jossa huomioidaan myös terveyttä edistävät asiat. Projektipalvelumme auttaa tarvittaessa koko kalustusprojektissa suunnittelusta asennukseen – veloituksetta.
Organisaatio
ViestikenttäLiitteet
Painamalla "Lähetä" vahvistan, että olen lukenut tietosuojakäytännön.