Ergonomian asiantuntija luettelee terveystekijät, jotka saavat meidät voimaan paremmin toimistotyössä

Ergonomian asiantuntija luettelee terveystekijät, jotka saavat meidät voimaan paremmin toimistotyössä

Työelämän terveystekijöihin kuuluu useita alueita, jotka edistävät työntekijöiden psykologista terveyttä organisaatiotasolla, kuten luottamus, kehittymismahdollisuukset ja yhteiset tavoitteet. Haluamme kuitenkin korostaa myös työympäristön merkitystä terveydelle. Niinpä pyysimme fysioterapeutti ja ergonomian asiantuntijaa Erica von Sicardia listaamaan fyysiset terveystekijät, jotka voivat auttaa meitä voimaan paremmin toimistotyössä. Tutustu ja tarkista toimistosi kannalta olennaiset kohdat.
ergonominen työasento

1. Työasennon vaihteleminen

Keho on tehty liikkumaan ja työasennon vaihteleminen on tärkeää terveellisemmän toimistotyön kannalta. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa, mikä tehostaa aivotyöskentelyä sekä virkistää mieltä ja kehoa. Siksi on tärkeää, että työpaikalla voi niin istua kuin seisoa työpisteellä, ja lisäksi istua eri tavoilla. Tämä on luonnollisesti myös tärkeää etätyössä.

Muista tehdä töitä ryhdikkäässä seisoma-asennossa ja käyttää seisontamattoa, asiakirjapidiketta ym., jotta voit tehdä töitä rentoutuneesti. Äläkä unohda pitää mikrotaukoja välillä. Hengitä sisään ja rentouta niskasi ja hartiasi.

sähköpöytä modulus

VINKKI! Säädettävät työpöydät

Työasennon vaihteleminen istumisen ja seisomisen välillä on hyvä tapa saada lisää liikettä kehoon työpäivän aikana – ja se on helpompaa säädettävän työpöydän avulla. Pöytiä on saatavana useissa eri väreissä, muodoissa ja ko’oissa, mutta kaikilla korkeussäädettävillä työpöydillä on jotain yhteistä: ne ovat sijoitus hyvinvointiin.

Sähköpöydät, joiden avulla on helppo vaihdella työasentoa

2. Miellyttävä äänimaisema

Harvoilla asioilla on niin negatiivinen vaikutus hyvään työilmapiiriin kuin häiritsevillä äänillä. Kun yritetään pysyä keskittyneenä haastavassa ympäristössä, niskan ja hartioiden rasitustilat sekä päänsäryt voivat lisääntyä.

Ratkaisu on kalustaa työympäristö pehmeillä materiaaleilla, kuten seinäkkeillä, verhoiluilla kalusteilla, matoilla sekä kattoon tai seinään kiinnitettävillä akustiikkapaneeleilla. Näin estetään ääniaaltojen kulkeminen tiloissa ja vaimennetaan tilan ääntä. Puhelinkopissa, äänieristetyssä työtilassa tai muussa vetäytymistilassa voidaan esimerkiksi tehdä kaikki keskittymistä vaativat yksilötehtävät. 

akustiikan parantaminen toimistossa
toimiston valaistus

3. Sopiva työvalaistus

Hyvä työvalaistus on edellytys hyvinvoinnille. Sijoita työpöytä päivävaloon niin, ettei siitä tulee heijastuksia näytölle. Kattovalaistuksen on hyvä olla tasaista ja laskeutua suoraan kehon etupuolelle, jottei se aiheuta varjoja näytölle. Yhdistä kattovalaistus kohdennettuun työpöytävalaistukseen, jonka voimakkuutta on hyvä pystyä säätämään riippuen työntekijän iästä ja tehtävistä.

Onko toimitiloissasi asianmukainen valaistus? Kokeile lippistestiä: Pidä kädet silmien yläpuolella. Jos valaistus tuntuu miellyttävämmältä "lippis päässä", valaistusta kannattaa parantaa. Vinkki: Käy kävelyllä lounastauolla talvisaikaan, jotta saat tarpeeksi päivänvaloa.

4. Kalusta taukoja silmillä pitäen

Ihmiset voivat hyvin, kun ovat vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Positiivisia tunteita voidaan töissä vahvistaa rakentamalla alueita kahvitteluille, lounastauoille ja rentoutumiselle työkavereiden kanssa. Mieti kannattaisiko oleskelu- ja taukotiloista tehdä kokonaan kännykkävapaita alueita.

Vinkki yhteishengen parantamiseen on lisätä tiloihin pingispöytä tai vastaava paikka, jonka ympärille työkaverit voivat välillä kerääntyä kisailemaan. Myös etätyötä tekevät työkaverit kannattaa huomioida, joten digitaaliset kahvitauot ovat hyvä tapa lisätä yhteisöllisyyttä.

Kaksi henkilöä seisoo korkeussäädettävän neuvottelupöydän ääressä
julkisen tilan sohva

VINKKI! Sohvia joka tilanteeseen

Mukava istuin vierailijoille, vaihtoehtoinen työpiste tai kutsuva kokoontumispaikka kahvitauoilla? Sohvat voivat täyttää monia tehtäviä toimistossa ja niistä on monta eri mallia. Minkälaista sohvaa tarvittaisiin työtiloihisi?

Täältä löydät sohvat aulaan, toimistoon ja lounge-tiloihiin

avokonttorissa työskentely

5. Mahdollisuus olla oma itsensä

Kaikki eivät pidä avotoimistosta. Näin ollen jotkut tuntevat olonsa epämukavaksi tämäntyyppisessä työympäristössä, ja heidän on työtehokkuutensa kärsii. Ideaalitilanteessa jokainen työpiste voidaan mukauttaa yksilön tarpeiden mukaan niin, että pidetään selkäpuoli vapaana häiriötekijöistä ja rajataan työpistettä muusta tilasta.

Tämä onnistuu lisäämällä avoimeen tilaan seinäkkeitä ja säilytyskalusteita sekä miettimällä työpisteiden toimivaa sijoittelua työtilassa. Vinkki häiriöttömään työskentelyyn on varata itselleen kalenterista tapaaminen, jolloin voi keskittyä täysin tehtäväänsä.

6. Tavarat järjestyksessä, ei stressiä

Joitakin epäjärjestys ei häiritse lainkaan, mutta toisia paperikasat, johtosotkut ja kasat pesemättömiä astioita saattavat stressata. Siisti toimisto, jossa tavarat ovat järjestyksessä, on siten kaikkien eduksi.

Epäjärjestykseen voidaan puuttua kalustamalla toimisto tarvittavalla määrällä säilytyskalusteita ja kaapelikouruja. Hyvät rutiinit jätteiden lajitteluun ruokalassa, jossa yleensä syntyy bio- ja pakkausjätettä, sekä varastossa, jossa usein tarvitaan lajitteluratkaisut paperille, pahville ja muoville, toimivat. Ottakaa käyttöön yleinen kaikkia kattava sääntö, jonka mukaan kaikki hävittävät itse omat jätteensä yhteisissä tiloissa.

säilytyskalusteet toimistoon

Apua kalustamisen asiantuntijoiltamme

Kaipaatko apua toimiston kalustamisessa? Projektipalvelun ammittilaisemme auttavat sisustamaan inspiroivan ja toimivan työpaikan, jossa huomioidaan myös terveyttä edistävät asiat. Projektipalvelumme auttaa tarvittaessa koko kalustusprojektissa suunnittelusta asennukseen – veloituksetta.
Organisaatio
ViestikenttäLiitteet
Painamalla "Lähetä" vahvistan, että olen lukenut tietosuojakäytännön.