Työpisteen ergonomia - Välineet ja kalusteet hyvään työasentoon

Työpisteen ergonomia - Välineet ja kalusteet hyvään työasentoon

Istutuko sinäkin etunojassa ja selkä lysyssä töissä? Huono työasento johtaa useimmissa tapauksissa särkyihin eri puolella kehoa, mikä on tuttu juttu monelle. Hyvä työtuoli ja työpöydän oikea korkeus on hyvä perusta ergonomiseen työasentoon niin työpaikalla kuin kotitoimistolla. Sen lisäksi eri ergonomiset työvälineet  on suunniteltu ennaltaehkäisemään lihasten ja nivelten jännitystiloja niskassa, hartoissa, käsivarsissa sekä jaloissa.

Työtuoli ja hyvä työasento

Hyvä työtuoli on kaiken a ja o toimistotyössä. Valitse siksi oman päivittäisen istumisajan mukainen malli, jossa on tarpeeksi säätöominaisuuksia. Hyödynnä tuolin käsinojia ja pyöriä, jos niitä on.

Käsinojien on hyvä olla säädettävissä korkeus- ja sivusuunnassa. Lisäksi käsinojien on hyvä sijaita lähellä kehoa, jotta käsivarsia ei tarvitse viedä ulospäin lepoasennossa. Käsinojat ovat hyvällä korkeudella, kun ne sijaitsevat juuri kyynärpäiden alla. Näin hartiat pysyvät rentoutuneina istuttaessa.

On helpompi ylettää työpisteen tavaroihin, jos tuolissa on pyörät. Valitse oikeat pyörät lattiapintaa ajatellen: kovat pyörät pehmeälle lattialle ja pehmeät pyörät kovalle lattialle.

Ergonomiaa lisäävä asiakirjapidike ja näyttöteline.

Asiakaskirjapidike ja näytön teline edesauttavat hyvää työergonomiaa.

Korkeussäädettävä työpöytä ja ergonominen asento

Älä rasita kehoa sellaisella tavalla, joka aiheuttaa kipua. Istu siis oikein ja vaihtele työasentoa; seiso ja istu vuorotellen. Sähköpöytä on hyvä valinta, kun haluat vaihtaa työasentoa seisomisen ja istumisen välillä.

Terveydelle on hyvä vaihdella lihasten kuormitusta työpäivän aikana. On myös tärkeää levätä ja palautua. Se koskee niin aivoja kuin lihaksia. Ei siis ole hyvä vain seisoa koko päivän, koska silloin työasento ei pysy hyvänä.

Näytön teline edesauttaa hyvää ergonomiaa

Tietokonenäyttö on hyvä sijoittaa noin käsivarren mitan etäisyydelle itsestään. Sen yläreunan on hyvä olla samalla korkeudella kuin silmät. Näin katse kohdistuu ruutuun vähän alaspäin eikä silmät kuivu niin helposti.

Jos näyttö on liian korkealla, pään asento muuttuu ja leuka nousee korkeammalle. Tämä johtaa huonompaan istuma-asentoon, ja siten kiputiloihin niskassa sekä hartioissa.

Näytön teline edesauttaa hyvää työergonomiaa, koska sitä voi säätää sivu- ja pystysuunnassa. On lisäksi hyvä, jos näyttöä voi kallistaa eteenpäin tai taaksepäin. Näin näyttöä voi tarvittaessa säätää eri käyttäjien mukaan.

Sähköpöydän säätöpainike ja vetolaatikko.

Korkeussäädettävä työpöytä on hyvän, vaihtelevan työasennon perusta. Kun työvälineet ovat käden ulottuvilla, ei tarvitse kurkottaa.

Asiakirjapidike 

Papereiden selailu ja lukeminen kuuluu monesti toimistotyöhön. Laita asiakirjapidike näytön ja näppäimistön väliin, niin on helpompi lukea paperia ilman, että niska taittuu ja rasittuu. Silloin katsetta voi kohdistaa edestakaisin näytön ja paperin välillä vaivattomasti.

Kyynärtuen avulla ergonominen asento

Jotta ranteet pysyisivät rentoina työpöydän äärellä istuttaessa ja näppäimistöä käytettäessa, käsivarsien alaosat ja ranteiden tulisi levätä pöydällä. Hyvä apuväline tähän on kyynärtuki työpöytään, jonka avulla on helpompi saavuttaa ergonominen asento.

Kyynärtuki soveltuu hyvin käytettäväksi niin matalien näppäimistöjen kuin korkeampien mallien kanssa. Se estää ranteen kulmaa nousemasta ja ranne pysyy suorempana. Tuki vähentää lisäksi samalla hartioiden rasitusta, ja auttaa yläkehoa rentoutumaan.

Säädettävä jalkatuki 

Kun istut työpöydän ääressä, jalkojen on hyvä yltää lattiaan asti. Näin ei synny turhaa painetta alareisiin. Tämä ei aina ole mahdollista riippuen työpöydästä, tuolista ja käyttäjän pituudesta, mutta jalkatuki auttaa. Jalkatuen avulla on helpompi saavuttaa ergonominen istuma-asento niin, että lihakset ja hermot polvitaipeissa eivät jää puristuksiin.

Jalkatuessa on hyvä olla niin korkeudensäätö kuin kallistustoiminto, jotta jalat saavat parhaan mahdollisen tuen.

Tutustu ergonomisiin työvälineisiin

Valikoimassamme on erilaisia ergonomisia työvälineitä. Näiden avulla voit helposti rakentaa omasta olemassa olevasta työpisteestäsi ergonomisemman ilman suurempia investointeja.

Aktiivinen istuminen – istu ergonomisesti aktiivituolilla
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.