Istumisen haitat - Siksi sinun tulisi välttää paikallaan istumista

Istumisen haitat - Siksi sinun tulisi välttää paikallaan istumista

Jos istut liian monta tuntia päivässä, riski elintasosairauksiin kasvaa. Kun liikut enemmän, hapensaanti kehossa paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu. Kulutat rasvaa ja verensokeri pysyy tasaisena. Liikunta ja kaikenlainen liike työpäivän aikana, myös tauoilla, on hyväksi sinulle ja kehollesi. Fyysinen aktiivisuus tekee iloisemmaksi, ja saat samalla enemmän energiaa työntekoon.
ergonomiatuotteet

Vaihtele työasentoa terveyden vuoksi

Kun olet istunut hetken paikoillasi, tunnet kuinka lihakset jäykistyvät. Tämä johtuu siitä, että lihakset jännittyvät. Hyvä ratkaisu jäykistymiseen on tehdä töitä välillä seisten, mutta jos seisot paikoillasi liian kauan, sekin rasittaa lihaksia.

Paras on, jos pystyt vaihtelemaan työasentoa tarpeeksi usein. Pienet muutokset voivat riittää, kuten esimerkiksi työtehtävien vaihteleminen, seisominen ja istuminen vuorotellen sekä säännöllisten taukojen pitäminen. Hapen virtaus lihaksiin ja aivoihin pysyy hyvänä. Pienikin liike auttaa siten energiatason ylläpitämisessä.

On monia etuja työasennon vaihtamisessa istumisesta seisomiseen. Seisominen vilkastuttaa verenkiertoa ja hapensaantia sekä laskee veren rasvapitoisuutta.

Kun seisot, poltat lisäksi enemmän kaloreita, mikä on hyväksi esimerkiksi painonhallinnassa. Näin olet pirteämpi työpäivän aikana – ja myös pitemmän päälle.

Kuinka voit vähentää istumista?

On monia tapoja lisätä liikettä työpäivään. Tässä on muutama nopea vinkki, joiden avulla voit vähentää istumista:

  • Käytä säädettävää työpöytää ja vaihtele istumisen ja seisomisen välillä päivän aikana.
  • Valitse portaat hissin tai liukuportaiden sijaan.
  • Jos ajat töihin autolla, parkkeeraa kauemmas sisäänkäynnistä.
  • Jos käytät julkista liikennettä töihin, jää pois aseman tai pysäkin aikaisemmin ja kävele loppumatka.
  • Pidä kävelykokouksia.
  • Käytä aktiivituolia.
  • Nouse seisomaan tasaisin väliajoin ja tee yksinkertaisia venyttely-, kumarrus- ja tasapainoharjoituksia.
  • Ota istumisen sijaan kahvikuppi tai välipala seisten.
Mikä on kävelymaton hyöty toimistokäytössä? Lue tästä!

Jo pienet muutokset työtavoissa ovat eduksi

Pieni askel oikeaan suuntaan on hankkia säädettävä teollisuuspöytä tai työpöytä sekä seisonta- tai työpistematto. Kun vaihdat työasentoa yhdestä asennosta toiseen, kannattaa venytellä kehoa. Kaikki fyysinen aktiviteetti on hyväksi, ja näiden kalusteiden avulla voit helposti ottaa ensimmäisen askeleen kohti parempaa työpäivää.


Haluatko oppia muutaman helpon harjoituksen?
metallihyllyt

Fyysinen työ vaatii omat rutiinit

Fyysisesti rasittava työ, johon sisältyy monia raskaita nostoja, vaatii muita keinoja hyvään oloon kuin istumatyö. Hyvä neuvo on esimerkiksi lämmitellä ennen työvuoroa.

Lämmittely ja venyttely voi kuulostaa turhalta, mutta ennaltaehkäisee selkäkipuja ja -vammoja. Kun nostetaan painavaa kuormaa ja samalla kierretään sivulle, kuten usein on tapana esimerkiksi laatikoita nostettaessa, tarvitaan hyvää liikkuvuutta rintakehässä, lantiossa ja hartioissa. Rasitusvammojen ennaltaehkäisynä toimii lantion, selän ja hartioiden harjoittelu.

Sovita liikunta ja lihaskuntoharjoitukset aina omaan kehoosi. Testaa eri harjoituksia ja katso minkälainen liikunta sopii siihen työhön, mikä sinulla on. Päivittäinen taukojumppa töissä voi olla hyödyllistä.


Lue lisää siitä, miten nostat oikein

Liikunta on lääkettä keholle ja mielelle

Paikoillaan istuminen nostaa tutkimusten mukaan ennenaikaisen kuoleman riskiä merkittävästi. Ulf Ekelund, Norjan Idrottshögskolan professori ja yksi maailman korkeasti arvostetuista fyysisen aktiviteetin asiantuntijoista, uskoo, että 30 minuutin liikunta päivässä ehkäisee lisääntynyttä kuolleisuusriskiä. Tunnin liikunta poistaa hänen mukansa riskin kokonaan.

Hän lisää, ettei sillä sinänsä ole väliä kuinka kauan liikkuu, koska jo lyhytaikaisella harjoittelulla on suuri vaikutus terveyteen verrattuna siihen, ettei liiku ollenkaan.

Liikunta nostaa serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin pitoisuutta veressä. Nämä ovat luonnollisia välittäjäaineita, ja ehkäisevät esimerkiksi stressiä ja masennusta. Lisäksi niin muistille kuin aivoille on hyvä liikkua. Liikunta onkin siksi kehon ja mielen paras lääke.
Paikallaan istuminen tarkoittaa paikallaan olemista, jossa energiankulutus alhainen ja lihakset eivät aktivoidu.
Paikallaan istuminen lisää riskiä yleisiin kansansairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, 2 tyypin diabetekseen, kohonneisiin veren rasva-arvoihin ja tiettyihin syöpämuotoihin.
Paikallaan istuttaessa kropan suuremmat lihasryhmät, kuten pakaralihakset ja reidet ovat levossa ja energian kulutus on vähäistä. Lisäksi verenkierto kehossa ja aivoissa vähenee, mikä vähentää keskittymiskykyä ja suorituskykyä.
Hyvä tavoite on ottaa tauko noin puolen tunnin välein kolmeksi minuutiksi. Tauon aikana on hyvä aktivoida kehoa erilaisilla venytyksillä ja liikkeillä.
Joitakin käytännön vinkkejä ovat muun muassa käyttää säädettävää pöytää ja vaihdella asentoa säännöllisesti, valita portaat hissin tai liukuportaiden sijaan, kävellä tai pyöräillä työpaikalle, sekä käyttää aktiivituoleja, kuten pilates- tai tasapainotuolia.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.