Nosta oikein ja tehosta työntekoa

Pienten ja suurten tavaroiden nosto ja kuljetus ilman apuvälineitä on osa monien työpäivää. Jos nostetaan pieniä ja kevyitä tavaroita, työntekijät eivät todennäköisesti edes huomaa, että tekevät niin. Mutta heti kun tavarat ovat raskaampia, on hyvä kiinnittää huomiota siihen miten niitä nostaa ja kantaa – ja mihin ne sijoitetaan.

- Valitettavasti virheellinen, manuaalinen tavarankäsittely aiheuttaa suuren osan terveysongelmista ja sairaslomista. Se maksaa niin yksilölle kuin yritykselle, sanoo Anna Johansson, ergonomian asiantuntija ja valtuutettu fysioterapeutti Teamhälsan -työterveyshuollossa Halmstadissa.

Työstä riippumatta käsittelemme monia kevyitä ja raskaita tavaroita työpäivän aikana. Jo varhain opimme, että on parasta nostaa tavarat lähellä kehoa ja hyödyntää jalkojen voimaa. Lisäksi voisi miettiä pidemmälle. Onko lähellä esimerkiksi työkaveria, joka voisi auttaa noston kanssa?

Ymmärrä nostotapaasi

Anna Johanssonin työhön kuuluu kiertää työpaikoilla ja yhdessä työntekijöiden kanssa tarkistaa työtavat sekä yrityksen toiminnan. Tavoite on luoda työympäristö, joka edistää työntekijöiden kestävyyttä ja terveyttä.

- Yksinkertaiset muutokset työmenetelmissä ja oikeiden apuvälineiden löytäminen voivat helpottaa raskaita ja hankalia työtehtäviä. Ratkaisu on usein se, että analysoidaan miten oikeasti tehdään ja ymmärretään mitä voi muuttaa, sanoo Anna Johansson. 

Käytä apuvälineitä nostoissa

Työpaikalla ei välttämättä tiedetä kaikista apuvälineistä. Ihanteellisesti kaikkien tavaroiden kantoa ja nostoa kannattaa välttää. Käytä mieluummin vaunua. Varmista että nostovaunu on sopiva kuljetettavien tavaroiden kokoon ja painoon nähden. Vaunun pyörät on hyvä olla sopivat työpaikan lattiamateriaaliin.

- Usein kuormitamme mm. selkäämme sekä hartioitamme tilanteissa, joissa rasitusta voisi helposti vähentää, Anna Johansson kertoo. Rasitusvammojen välttämiseksi on hyvä työntää tai vetää raskaita tavaroita kuljetusvaunun tai vastaavan avulla.

Video Työelämää-sarjastamme. Hyvä ergonomia nostoissa ja kuljetuksissa vähentää rasitusvammoja ja tehostaa työtä.

Laita tavarat oikeille paikoilleen sekä nosta oikealla tavalla

Anna ohjeistaa, että on hyvä tarkistaa tavaroiden virtaus hyllyissä. Eniten käytetyt tai raskaimmat tavarat on hyvä laittaa helposti saatavalla olevalle korkeudelle. Kevyet ja harvemmin käytetyt tavarat on hyvä sijoittaa hyllyjärjestelmän alimpiin tai ylempiin osioihin.

Mieti myös, missä kuormia puretaan. Nostot polven alapuolelta rasittavat selkää sekä polvia enemmän.

- Jos jätät kuorman lattialle, työkaveri joutuu kumartumaan enemmän kuin on tarpeen noutaessaan tavaroita siitä, Johansson huomauttaa. 

Ergonomisesti suunniteltu ja toteutettu työpaikka

On mahdollista suunnitella työpaja ergonomisesti niin, että on helpompi nostaa oikealla tavalla. On esimerkiksi tärkeää, että on runsaasti tilaa nostaa ilman että kehoa tarvitsee kiertää. Lisäksi kaikkien on hyvä tietää, miten nostoapuvälineet toimivat.

- Tarkista, miten ja missä nostolaitteita tulee käyttää. Ne mukautetaan työtehtävän, työympäristön ja työntekijän mukaan. Kuinka raskaita nostoja on tarve tehdä, kuinka suuria tavaroita nostetaan ja miltä työympäristö näyttää? Investoinnit työergonomiaan tuottavat niin taloudellisesti kuin terveydellisesti, Anna Johansson sanoo lopuksi.

Oli kyseessä sitten suurten huonekalujen siirto tai pienien mappien kantaminen toimiston huoneesta toiseen, fyysinen rasitus kuluttaa vartaloamme. Rasitusta voidaan helpottaa ja ergonomiaa parantaa käyttämällä käyttötarkoitukseen sopivaa kuljetusvaunua. Minkälainen vaunu sopii mihinkin tilanteeseen?

Kuljetusvaunut säästävät selkääsi ja parantavat ergonomiaa, sillä ne tekevät raskaan kantotyön puolestasi. Työskentelykorkeus on parempi. Vaunujen avulla parannat myös tehokkuutta kun tavarat saa siirrettyä yhdellä kertaa.

Toimistovaunut ovat yleensä kevyet ja helposti ohjattavat. Toimistovaunu sopii toimistotarvikkeiden, asiakirjojen ja laatikoiden kuljettamiseen. Onko työpaikallanne tavaroita tai mappeja, joita täytyy kuljettaa usein paikasta toiseen? Tähän tarkoitukseen toimistovaunu sopii hyvin. Niiden avulla tavarat voi helposti siirtää paikasta toiseen, eikä niitä välttämättä tarvitse purkaa pois vaunusta.

Työkaluvaunut ovat kuin pyörillä liikuteltavia työkalupakkeja. Niiden avulla työkalut ja tarvikkeet on vaivatonta kuljettaa sinne missä niitä tarvitaan. Rullaa vain työkaluvaunu työkohteen äärelle ja työkalut ovat kätevästi käden ulottuvilla. Työpajavaunun pinta on yleensä varustettu kumimatolla, jota voi siten käyttää työskentelytasona. Työkaluvaunuissa on erilaiset säilytystilat ja monessa mallissa työkalupaneelit.

Tarjoiluvaunut ruostumattomasta teräksestä on helppo pitää puhtaina. Ne sopivat siten ympäristöihin, joissa on korkea hygieniavaatimus. Siksi tarjoiluvaunu sopivat esimerkiksi ravintolaan, suurkeittiöön ja pitopalveluun. Tarjoiluvaunu on erittäin käytännöllinen esimerkiksi elintarvikkeiden, ruokailuvälineiden, kattiloiden ja muiden suurten astioiden tai suurten määrien kuljettamiseen.

Lavavaunut ja hyllyvaunut ovat vaunuja, joissa on yksi tai useampi hylly. Sekä lavavaunu että hyllyvaunu ovat saatavina eri malleissa ja eri materiaaleista valmistettuna. Ne sopivat siten useimpiin ympäristöihin ja käyttötarkoituksiin.

Varastovaunut ovat hyvä apu painavien tavaroiden siirtämisessä esimerkiksi myymälässä. Varastovaunuissa on yleensä yksi tai kaksi lavaa. Joissain malleissa toisen lavan, tai tason, korkeutta voidaan säätää riippuen siirrettävän tavaran painosta. Kun tason korkeutta muuttaa, voidaan välttyä turhalta kumartumiselta ja nostamiselta. Varastovaunu sopii verstaisiin, varastoihin ja työpajoihin sekä teollisuuteen ja kauppaan.

Kuljetuskärryt ja pitkän tavaran kuljetusvaunut sopivat erityisesti suurten tavaroiden siirtämiseen. Nämä vaunut ovat saatavana useissa eri malleissa, esimerkiksi vain yhdellä kuljetustasolla tai korkeilla reunoilla, jotka helpottavat suurten ja litteiden tavaroiden kuljettamista. Pitkän tavaran kuljetusvaunut sopivat nimensä mukaisesti pitkien ja suurikokoisten tavaroiden, esimerkiksi rakennusmateriaalien, lautojen, levyjen ja paneeleiden kuljettamiseen.
 
Rullakot ovat vaunuja, joissa on yksi tai useampi verkkometallinen sivu. Rullakot on suunniteltu pienten yksiköiden tai suurten määrien kuljettamiseen. Rullakko sopii hyvin esimerkiksi postipakettien tai pyykkikassien siirtämiseen. Rullakon korkeat reunat varmistavat, että tavarat eivät tipu kyydistä. Mallit, joissa on yksi tai kaksi avointa sivua, helpottavat lisäksi lastaamista ja lastin purkamista.

Nokkakärryjä on kätevä käyttää, kun on yksi iso siirrettävä paketti tai tavara. Jos tavaroita täytyy siirtää ylös ja alas portaita, kannattaa käyttää porraskärryjä. Niissä on erityisesti rappusille suunnitellut pyörät.
 
Kaikessa tavaran siirtämisessä on hyvä tehdä itselleen tavaksi käyttää siirtämisen apuna vaunuja ja nostovälineitä. Myös silloin, kun kyseessä on pieni tavara tai matka on lyhyt. Vaikka se saattaa tuntua turhauttavalta, selkäsi kiittää sinua myöhemmin. Pienilläkin teoilla voi olla suurikin vaikutus ergonomiaan, työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.