Pukuhuone voittajille - näin onnistut pukuhuoneen kalustamisessa

Toimivassa pukuhuoneessa – oli se töissä, kuntosalilla tai urheilukeskuksessa - on riittävästi säilytystilaa, tarpeeksi tilaa liikkumiselle ja tavaroille sekä yhteinen tila seurustelulle. Lisäksi on hyvä, jos tilan pesu ja siivous on helppoa. Tästä blogista löydät muutaman vinkin siitä, miten voit hyödyntää pukuhuoneen pinta-alan parhaimmalla mahdollisella tavalla aina oviaukosta takimmaiseen kulmaan saakka.

1. Kostean tilan matto

Pukuhuoneeseen kannattaa hankkia useampi matto eri alueille. Sisääntuloon on hyvä laittaa karkea kuramatto, joka puhdistaa kengänpohjat kivistä ja ehkäisee suurten roskien kantautumisen sisätiloihin. Heti sisäänkäynnin jälkeen on hyvä laittaa matto, joka sekä pyyhkii ylimääräistä likaa kengänpohjista että sitoo hyvin kosteutta itseensä. Siten pienemmät roskat, vesi, kura ja kosteus jäävät siihen, eivätkä kantaudu sisään tiloihin.

Itse pukuhuonetilassa olevan maton tarkoitus on ehkäistä liukastumisvaaraa. Siksi sinne sopii pehmeä märkätilan muovimatto. Ritilämatto pehmentää myös askellusta ja vaimentaa jalankulusta syntyvää ääntä. Se on lisäksi helppo puhdistaa.

Esimerkkejä viistokattoisista pukukaapeista.

2. Pukuhuonekalusteet tarpeen mukaan

Pukuhuoneeseen on saatavana runsaasti eri säilytyskalusteita. Usein riippuu monesta tekijästä, mikä pukukaappi sopii parhaiten mihinkin tilaan. Pukukaapin valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi tilan koko, kuinka monta ihmistä tulee käyttämään pukuhuonetta samanaikaisesti ja se, minkälaisia tavaroita tai vaatteita pukuhuoneessa säilytetään.

Kun yhdessä pukuhuoneessa tarvitaan tilaa esimerkiksi suurille kasseille ja pitkille jääkiekkomailoille, niin toisessa pukuhuoneessa riittää pieni säilytyslokero käsilaukulle tai takille. Z-kaapit ovat hyvä vaihtoehto ahtaimpiin tiloihin, koska niissä on kaksi kaappia yhden normaalin kaapin paikalla. Kaappimalleja voidaan myös sekoittaa keskenään. Se on hyvä keino säästää tilaa samalla kun tarjotaan säilytysmahdollisuus jokaisen eri tarpeeseen.

Kun valitset kaappia, on hyvä miettiä myös yksityiskohtia, kuten että kaapissa on ilmanvaihtoaukot, jotka johtavat kosteuden pois kaapista, ankkurikoukut tai tangot vaatteiden ripustamiseksi. Kumivaimennetut ovet sulkeutuvat hiljaisesti. Viimeistele kaappi lukoilla - lukon oven nuppi riippulukkoa varten, jos käyttäjiä on paljon, tai sylinterilukko avaimineen, jos kaapit ovat henkilökohtaisia.

3. Lisää lokerokaappeja turvallista arvoesineiden säilytystä varten

Pukuhuone voidaan kalustaa myös muilla kaapeilla esimerkiksi tarjota lukollinen säilytysvaihtoehto arvoesineille. Silloin henkilöt, jotka haluavat vain laittaa kännykän, korut ja avaimet kaappiin, eivät tarvitse kokonaista pukukaappia tätä varten. Jotta vältytään liialta ruuhkalta itse pukutiloissa, lokerokaapit on hyvä sijoittaa lähelle sisäänkäyntiä.

4. Huomioi pukuhuoneen liikkumatila ja tavaroiden laskutila

Pukuhuoneet ruuhkautuvat helposti. Kun pukuhuoneessa on samanaikaisesti paljon ihmisiä, liikkumatilan tärkeys korostuu pukuhuoneen suunnittelussa. Kaappien väliin kannattaa jättää tarpeeksi tyhjää tilaa, samoin kulkukäytäville.

Pukuhuoneeseen voidaan hankkia pukuhuoneen penkki, jossa on naulakko. Näin vaatteita voidaan vaihtaa myös muualla kuin oman kaapin edessä. Naulakko mahdollistaa myös vaatteiden varasäilytyspaikan, jos kaikki kaapit ovat jo käytössä.

Kaksi naista istuu pukuhuoneessa penkillä.

5. Yhteinen tila palautumiseen, seurusteluun ja yhteishengen luomiseen

Pukuhuone ei välttämättä ole vain vaatteiden vaihtamista varten. Se voi olla myös tila, johon kokoonnutaan ennen treenejä, jutellaan tulevasta treenistä tai pelistrategiasta sekä palaudutaan treenin jälkeen. Siksi yksi osa pukuhuonetta kannattaa kalustaa aulakalusteilla. Laita tilaan muutama aulaan sopiva tuoli ja sohva sekä pöytä.

Pukuhuoneeseen voidaan hankkia myös valkotaulu. Se on hyvä apuväline esimerkiksi silloin, kun pelisuunnitelmaa havainnollistetaan. Jos pukuhuoneessa ei ole seinätilaa valkotaulua varten, voit valita myös pyörillä liikuteltavan valkotaulumallin. Tarvittaessa sen saa myös helposti siirrettyä varastoon.

Levähdystilaan kannattaa tuoda myös vihreitä tekokasveja, sillä niiden on todettu sekä parantavan hyvinvointia että vähentävän stressiä. Tekokasvit toimivat samalla tavalla kuin viherkasvit, sekä ovat hypoallergeeninen ja helppohoitoinen vaihtoehto.

6. Helpota puhdistusta ja pesua

Likaisen pyykin kerääminen on osa päivittäistä rutiinia monilla työpaikoilla sekä urheiluseuroissa. Onneksi on monia tuotteita, jotka helpottavat tätä työtä. Hanki yksinkertainen pyykkisäkki, jotka on ripustettu telineeseen, tai kaappi, jonka ovessa on reikiä sekä lukot. Lisäksi on erilaisia pyykkivaunuja, jotka helpottavat vaatteiden kuljetusta.

Pyykkisäkit ja harmaa jäteastia.

Siivoushenkilöstö voi myös tarvita apua. Valitse kaapit, joissa on joko lattiaan ulottuva sokkeli tai jalallinen jalusta, joka helpottaa lattian puhdistusta kaapin alla. Huoneen varustaminen jätesäiliöillä ja roska-astioilla edistää myös sujuvaa puhdistusprosessia.

7. Ensiapuun

Vahinko sattuu yleensä juuri silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Pukuhuoneessa olisi hyvä olla ensiapulaukku helposti kaikkien saatavilla. Seinään kiinnitettävä ensiaputaulu on hyvin esillä, eikä se vie paljonkaan tilaa. Ensiaputaulussa on kaikki tarvittava ruhjeiden, haavojen ja venähdysten ensiapua varten. Taulusta löytyy esimerkiksi palovammaside, kompressioside, laastareita, antiseptisiä puhdistuspyyhkeitä ja omaa hygieniaa suojaavia tuotteita.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.