Millainen työpöytä sopii toimistoosi?

Kirjoituspöytä, sähköpöytä, kulmapöytä vai kenties pienempi tietokonepöytä? Ergonomisia työpöytiä löytyy vaikka minkälaisia, mutta miten valita työpöytä, jossa on otettu huomioon niin toimiston sisustus kuin itse työnteko? Tässä blogissa kerromme erilaisten ergonomisten toimistopöytien hyödyistä, jotta sinun on helpompi valita omaan tarpeeseen sopiva malli.
Ota huomioon nämä kaksi seikkaa, kun valitset ergonomista työpöytää
Työpöydän ääressä vietetty aika
Kuinka paljon aikaa käytät toimistopöydän ääressä normaalina työpäivänä? Jos käytät työpöytää vain jonkun tunnin ja olet esimerkiksi liikkuvassa työssä, pöydän ei tarvitse olla suuri tai varustettu erityisillä ominaisuuksilla. Jos kuitenkin pääosin teet töitä koko päivän aamusta iltaan saman työpöydän ääressä, sen muoto, laatu ja materiaali ovat tärkeitä. Lisäksi kannattaa miettiä, mitä toimintoja tarvitaan kuten korkeudensäätöä. Sama pätee myös silloin, jos pöydän ääressä työskentelee enemmän kuin yksi henkilö.
Työtason koko
Mitä työvälineitä tarvitset? Jos sinulla on paljon tavaroita, esimerkiksi niin kannettava kuin keskusyksiköllinen tietokone, lomakelokeroita, lehtiä, kansiota jne. kannattaa valita suuri työtaso. Jos kuitenkin tarvitset vain tilan läppärille ja esimerkiksi teet töitä paperittomassa toimistossa, pienempi toimistopöytä on hyvä valinta. Näin toimistotilaa voidaan käyttää muuhun kuten taukotiloihin ja istuinryhmiin.
Työpöytämallit ja -materiaalit
Perinteinen työpöytä - suorakulma
Perinteinen kirjoituspöytä on hyvä valinta, kun sisustettavana on pieni huone tai toimisto. Suorakulmaisist työpöydistä on helppo tehdä ryhmiä. Ne voi erottaa toisistaan sermeillä tai seinäkkeillä.
Työpöytä, jossa on syvennys (nk. mahakolo)
Työpöytä, jonka kannessa on syvennys, tuo työpöydän tarvikkeet lähemmäksi. Istuma-asento on ergonomisempi, kun ei tarvitse kurotella. Saat lisäksi työpöydästä tarvittavan tuen käsivarsille.
Kulmapöytä / L-muoto
Kulmapöytä tai suurempi L-muotoinen työpöytä sopii hyvin vaikeasti kalustettaviin tiloihin. Sen alle saa enemmän laatikostoja ja muuta säilytystilaa kuin perinteiseen pöytämalliin. Kulmatyöpöytä on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun huoneen keskellä oleva pinta-ala halutaan pitää vapaana.
Sivulle kaartuva pöytä tukee käsivartta ja rannetta kun kirjoitat. Kulmaosa toimii myös hyvin työpisteissä, jossa tarvitaan vierastuoli. Voit tarvittaessa laajentaa pöytää yhä edelleen sivupöydän avulla.
Tietokonepöytä
Tietokonepöydän, eli minityöpisteen, avulla saat huoneen neliömetrit kätevästi käyttöösi parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä pieni työpöytä on korkeussäädettävä ja siitä löytyy myös pyörällinen versio. Se sopii hyvin tiloihin, joissa ei ole kiinteitä työpisteitä tai joissa tarvitaan väliaikaisia työpisteitä vieraille.
Työpöydän väri / Puulaji
Oli työpöydän malli ja muoto mikä vain, voit valita yleisesti sisustukseen sopivan värin. Pöytälevyillämme on kestävä ja helppohoitoinen laminaattipinta. Niitä on saatavana koivuna, pyökkinä, tammena, harmaana, mustana ja valkoisena. Adeptus-pöytää saa lisäksi myös viiluna.
Pintamateriaalin lisäksi ilmettä voi muuttaa jalustavalinnan avulla.
Toiminnot ja lisätarvikkeet työpöytiin
Sähköpöytä ja korkeudensäätö
Istuminen on yksi aikamme suurimmista terveysriskeistä. Pitkien työpäivien seurauksena tietokonetyöskentelystä on tullut normi. Onneksi liikkumattomuutta ja staattista asentoa voidaan torjua monella tavalla - mukaan lukien säädettävän työpöydän avulla.
Sähkötyöpöydän avulla voit vaihdella työasentoa joustavasti työpäivän aikana; istu ja seiso vuoronperään. Jos olet pitkä tai lyhyt, tarkista että korkeussäätö on tarpeeksi laaja. Esimerkiksi Modulus- sähköisen työpöydän korkeussäätö on 640-1290 mm, joten se sopii kaikenmittaisille käyttäjille. Korkeussäädettäviä pöytiä on saatavana useissa eri malleissa, muodoissa ja mitoissa, joten ne sopivat toimistoon kuin toimistoon.
Työpöytä, jossa on etulevy
Etulevy estää näkemästä pöydän alle. Se sopii siten hyvin työpöytiin, jotka sijaitsevat avoimessa toimistotilassa. Pöydän alle voidaan laittaa erilaisia kalusteita tavaransäilytystä varten, kun pöydän alla olevat tavarat eivät näy. Etulevyissä on monesti valmiit kaapelikourut, jotta johdot pysyvät siististi järjestyksessä.
Hyvä työtuoli
Ergonominen työtuoli täydentää työpöydän kuin työpöydän. Kun pöydän korkeussäätöä ei ole, aktiivisempi työasento voidaan saavuttaa esimerkiksi tasapainotuoleilla. Lue lisää hyvästä, ergonomisesta työtuolista ja sen säätämisestä.
Muut lisätarvikkeet työpöydän täydentämiseksi
Laatikosto tärkeille papereille, kaapelikouru piilottamaan johtovyyhtiä, pöytälaatikko kätevästi suoraan työtason alle, ergonominen kyynärvarsituki, näytön teline yhdelle tai kahdelle näytölle, kirjoitusalusta ja muut kätevät lisätarvikkeet työpisteeseen – valitse vain mitä tarvitset ja millä voit tehostaa työntekoasi. Räätälöi oma työpisteesi tarpeen mukaiseksi kokonaisuudeksi, jossa on hyvä tehdä töitä.
Lue lisää ergonomiasta ja liikkumisesta työpäivän aikana
Sähköpöydän korkeus – näin saat seisoma-asennosta sähköpöydän hyödyt irti
Ergonominen työtuoli - Näin valitset ja säädät hyvän työtuolin
Ergonomia teollisuusalalla - Näin vältät turhat rasitusvammat
Millainen ergonominen työpöytä sopii toimistoosi?
Vaihtele istumista tasapainotuoleilla
Ergonominen työasento tietokoneella oikeilla tarvikkeilla
Ergonominen työpiste on suoraan edessäsi
Vältä istumista ja terveys kiittää
Vaihtele työasentoa ja voi paremmin
Tehosta pakkaustyötä ja hanki ergonominen pakkauspiste
Aihesanat: työpöytä, toimistopöytä, sähköpöytä, kulmapöytä, työpöydän valinta