Ergonominen työtuoli - näin valitset ja säädät hyvän työtuolin

Ergonomisen työtuolin hankkiminen on kuin ostaisi autoa. Hankinnan yhteydessä tulee miettiä mitä ominaisuuksia tuolissa pitäisi olla, kuinka kauan sitä käytetään päivässä ja onko värillä väliä? Kun toimistotuoli on hankittu, pitäisi se osata myös säätää. Hyvä toimistotuoli on ennen kaikkea sellainen, joka seuraa vartalon liikkeitä ja joka yksilöllisellä säädettävyydellään pienentää rasitusvammojen riskiä. Tässä artikkelissa kerromme mitä kannattaa pohtia ennen työtuolin hankintaa ja opastamme miten säädät uuden, ergonomisen tuolisi.
Minkälainen on ergonominen työtuoli?
Keho vaihtelee asentoa luonnostaan lähes jatkuvasti. Siksi on tärkeää, että tuolisi mahdollistaa vartalon vapaan liikkumisen. Ergonominen toimistotuoli antaa sekä vastusta että tukea. Siinä on riittävästi erilaisia toimintoja, esimerkiksi synkromekanismi tai keinutoiminto, ja tuolin avulla ergonomisen istuma-asennon saavuttaminen ja vaihtelu onnistuu helposti. Tuolin olisi hyvä olla säädettävissä myös painon ja pituuden mukaan.
Ennen kuin hankit tuolin, pohdi seuraavia asioita:
• Kuinka paljon käytät tuolia päivässä työpöydän ääressä? Käyttöaika kannattaa laskea tunneissa.
• Mitä hyvää sinun tämän hetkisessä tuolissasi on? Onko siinä toimintoja, joita haluaisit olevan myös uudessa tuolissasi?
• Tarvitsetko muita ominaisuuksia, kuten säädettävät käsinojat tai niskatuen?
Istuma-aika
Suositeltu tuolin enin istuma-aika on suoraan verrannollinen työtuolin mukavuuteen. Mitä pitempi istuma-aika, sitä ergonomisempi työtuoli. Tästä näet tuolimallien karkean jaottelun:
4 tuntia – Yksinkertaisempi perus työtuoli. Sopii hyvin, jos on liikkuvassa työssä ja istuu vain lyhyitä hetkiä kerralla. Sopii myös hyvin, jos vaihtelee työasentoaan paljon esimerkiksi korkeussäädettävän pöydän äärellä.
8 tuntia – Ergonominen työtuoli, jolla istuu mukavasti suurimman osan työpäivästä.
12 tuntia – Laadukkaampi työtuoli, jolla saa optimaalisen istuma-mukavuuden monta tuntia peräkkäin.
24 tuntia – Työtuoli pitkäaikaiseen käyttöön. Sopii valvontahuoneisiin ja muihin ympäristöihin, jossa tuolin säätömahdollisuudet ja kestävyys ovat tärkeitä.
Tiedon suositellusta istuma-ajasta löydät jokaisen työtuolimallin tuotetiedoista verkkosivuiltamme ja kuvastosta.
Kankaan kestävyys
Martindale on luku, joka kertoo kuinka kestävä kangas on. Mitä korkeampi Martindale-luku kankaalla on, sitä kestävämpi. Työtuoleissa, joita käytetään vain muutaman tunnin päivässä, Martindale-luvun on hyvä olla vähintään 30 000. Kun tuolia käytetään suurimman osan päivästä, luvun on hyvä olla vähintään 50 000.
Työtuolin säätöominaisuudet, mekanismit ja lisätarvikkeet ovat tärkeitä hyvää työtuolia valittaessa.
Millainen työtuoli sopii sinulle?
Usein näyttöpäätetyöskentely tarkoittaa sitä, että työtuolissa tulee vietettyä useita tunteja istuen. Siksi onkin tärkeää, että tuoli jolla istut, myös sopii sinulle. Muotoilun tulisi sijoittua oikeille paikoille juuri sinun mitoillasi, tuolin on annettava tukea ja sen on oltava käytössä riittävän ergonominen. Lue oheiset esittelyt seuraavista AJ:n valikoimasta löytyvistä työtuoleista ja ehkä löydät uuden lempituolisi.
Kun istut vain lyhyitä jaksoja kerrallaan:
• Työtuoli Derry – Derry on helppokäyttöinen työtuoli, jossa on hieman korkeampi selkänoja ja kestävä kangasverhoilu. Korkeutta on helppo säätää painikkeen avulla. Tuolia suositellaan lyhytkestoiseen istumatyöhön.
Kun istut suuren osan päivästä:
• Työtuoli Stirling – Stirling on ergonominen työtuoli, jossa on korkea selkänoja. Työtuolissa on synkromekanismi, jonka voi lukita neljään asentoon. Selkänojan ja niskatuen korkeutta voi säätää. Käsinojia voi säätää niin korkeus- kuin leveyssuunnassa. Verhoilun kestävyys 100 000 Md.
• Työtuoli Watford - Selkeälinjainen työtuoli, jossa on hyvät ergonomiset ominaisuudet. Sopii pitkäaikaiseen käyttöön työpäivän ajaksi. Työtuolissa on multisynkromekanismi sekä säädettävät käsinojat ja niskatuki. Istuin ja selkänoja ovat korkeussäädettävät. Lisäksi istuimen syvyys on säädettävissä, joten optimaalinen istumamukavuus on taattu. Hyväksytty: EN 1021-1, EN 1021-2, EN 1335-2: 2009, EN 1335-1: 2000, EN 1335-3: 2009.
Jos istut monta tuntia yhtäjaksoisesti:
• Valvomotuoli Liverpool – Liverpool on teknisesti edistynyt ja hyvin monella tapaa säädettävä työtuoli. Se on suunniteltu varta vasten hyvin pitkiin istumajaksoihin. Liverpool-tuoli on hyvä valinta sekä toimistoon että vaativaan ympäristöön kuten valvomoon. Tuoli tarjoaa parhaan istumamukavuuden yhtäjaksoisesti jopa 24 tuntia. Tuolissa on useita ergonomisia säätömahdollisuuksia ja hienosäätömahdollisuuksia, joiden ansiosta tuoli on mahdollista säätää sopimaan täydellisesti omalle vartalolle. Selkänoja, istuimen korkeus ja kallistuskulma, niskatuen korkeus ja lukittava ristiselän tyyny ovat myös helposti säädettävissä. Jopa tuolin käsinojien kulmaa on mahdollista säätää. Verhoilun kestävyys 150000 Md. Hyväksytty: EN 1335-2: 2009, EN 1335-1: 2000, EN 1335-3: 2009.
Kun haluat vaihtelevan istuma-asennon:
• Satulatuoli Harrow - Ergonominen satulatuoli, jonka istuinosa on kaksiosainen. Tuoli vähentää lantion seudun rasitusta ja painetta, joten tällä tuolissa voi istua pitempiäkin aikoja mukavasti. Tuolin leveyttä, kulmaa ja korkeutta on mahdollista säätää portaattomasti. Tämän tuolin avulla pääset lähelle työpöytää ja löydät rennon ja oikean istuma-asennon. Kun istut kuin ratsastaja, selkäranka pysyy luonnollisessa kaaressa, mikä vähentää jännitystä niskassa, hartioissa ja ristiselässä.
• Tasapainotuoli Chester – Chester on aktiivisuutta edistävä tuoli, mikä tarkoittaa sitä, että se vahvistaa ja aktivoi vartalon lihaksia aina kun siinä istutaan. Tasapainotuolilla on mukava istua, sillä tuolin sisällä on integroitu pilatespallo. Pallon istumakovuutta säädetään mukana tulevan ilmapumpun avulla. Tuoli ikään kuin pakottaa istumaan hyvässä asennossa, sillä istuminen vaatii tasapainon ylläpitoa vartalon lihasten avulla. Samalla istuminen vähentää vartalon rasitusta, vahvistaa vartalon lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Tasapainotuoli Chester on myös kaunis katsoa, se on kuin sisustuksellinen yksityiskohta mihin tahansa toimistoympäristöön.
Monipuolisesti säädettävät työtuolit:
• Työtuoli Lancaster - 100 % kierrätettyä kangasta. Hyvä tuoli, jossa kaikki tarvittavat perussäädöt. Tuolissa on synkromekanismi, joka tarjoaa mukavan istuma-asennon. Niskatuki ja käsinojat, joita voi säätää vastaavasti kahteen ja kolmeen suuntaan. Selkänojan korkeus ja istuimen syvyys ovat myös säädettävissä.
Aktiivisen istumisen työtuolit:
• Tasapainotuoli Back App – Back App –tuolin istuin seuraa vartalon liikkeitä samalla kun se ylläpitää hyvää, aktiivista ja ergonomista istuma-asentoa. Kun tuolilla istuu, joutuu kuin vahingossa harjoittamaan myös selkärankaa tukevia vartalon lihaksia. Jotta istumatasapaino säilyy, täytyy vartalon ylläpitää oikeaoppista istuma-asentoa. Tuolista tehdyn tieteellisen tutkimuksen mukaan Back App –tuolilla istuminen aktivoi samat vartalon lihasryhmät kuin pyöräily, ratsastus tai melonta. Tutkimuksessa todettiin, että selkäkivuista kärsivät henkilöt kokivat helpotusta särkyyn käytettyään Back App –tuolia tavalliseen työtuoliin verrattuna. Tuolin kallistuskulmaa on mahdollista säätää vaativammaksi tai helpommaksi ruuvaamalla tuolin pohjassa olevaa palloa sisään- tai ulospäin.
• Pilatestuoli Bristol – Bristol sopii henkilölle, joka kaipaa liikkuvaa istuma-asentoa. Tuolissa on ilmatäytteinen, pilatespalloa muistuttava istuin. Tuolilla istuminen vaatii vartalolta jatkuvaa pienten epätasapainoon johtavien liikkeiden korjaamista ja keskivartalon lihakset ovat jatkuvasti aktivoituneet. Tuloksena istuma-asento Bristol-tuolilla muodostuu luonnostaan oikeaoppiseksi. Pilatestuoli Bristol mahdollistaa vapaan liikkeen, vaatii istumaan aktiivisesti ja voi jopa ennaltaehkäistä selän rasitusvammoja. Siksi se on hyvä vaihtoehto perinteiselle työtuolille. Pienen kokonsa ansiosta tuolilla on helppo päästä lähelle työskentelykohdetta, joka on erityisen hyödyllistä esimerkiksi terveydenhuoltoalalla, hoitoalalla tai kampaamossa.
• Pilatestuoli Corbridge - Ergonominen tasapainotuoli aktiiviseen istumiseen. Pallolla istuminen aktivoi ja vahvistaa vatsa- ja selkälihaksia. Helppo siirtää kahvan avulla. Edullinen vaihtoehto, jonka moni työntekijä voi myös jakaa keskenään.
Kun olet hankkinut ergonomisen työtuolin, muista myös säätää se itselle sopivaksi.
Kun olet hankkinut sinulle sopivan työtuolin
• Säädä tuoli heti kun otat sen käyttöön. Säädöt tulisi tehdä yksilöllisesti sinun mittojesi mukaan siten, että tuet osuvat juuri sinun vartalossasi oikeille kohdille.
• Säädä ristiseläntuki istumalla aivan tuolin perällä saakka (mahdollisimman lähellä selkänojaa) ja säädä ristiselän tuki siten, että se mahdollistaa lievän kaaren alaselkään. Tämä ehkäisee sinua kumartumasta eteenpäin tai liukumasta tuolilta alaspäin etenkin silloin, kun tuolilla istutaan pitkään.
• Säädä istuimen kulmaa hieman eteenpäin. Lantion tulisi olla pikkuisen korkeammalla kuin polvet. Näin jalkapohjat lepäävät tasaisesti lattialla.
• Jos tuolissa on jalkatuki, käytä sitä. Jalkapohjia ei tulisi pitää jatkuvasti lattiassa kiinni, vaan niitä olisi hyvä liikuttaa vapaasti, sillä jalkojen liikuttaminen edesauttaa verenkiertoa. Yritä myös olla ristimättä nilkkojasi.
• Muista ylläpitää hyvää ryhtiä. Etenkin tietokoneen äärellä työskenneltäessä on tärkeää pitää mielessä oma istuma-asento ja tarvittaessa kohentaa asentoa ryhdikkäämmäksi.
• Vaihtele asentoasi usein. Yksi istumisen suurimmista vaaratekijöistä on staattisen asennon säilyttäminen. On tärkeää, että asentoa vaihdellaan myös silloin, kun työskennellään istuen.
Muista vaihtaa työtuolin säätöjä
Tuolin monet säätömahdollisuudet on helppo unohtaa. Kun asetukset on kerran laittanut ja tuoli vaikuttaa hyvältä istua, ei niihin helposti palata enää sen ensimmäisen säätökerran jälkeen. Tuolin kaikkia ominaisuuksia olisi silti hyvä käyttää aktiivisesti ja olisi suositeltavaa säätää tuoli uudelleen aina tasaisin väliajoin. Yksi keino on asettaa kalenteriin toistuva muistutus esimerkiksi muutaman viikon välein. Näin vältyt staattiseksi muuttuvalta istuma-asennolta.
Miten ehkäistä rasitusvammat?
Ergonominen työtuoli voi auttaa ehkäisemään työperäisiä rasitusvammoja. Suosittelemme myös kokeilemaan satulatuoleja ja jakkaroita, jotka on suunniteltu parantamaan ryhtiä ja verenkiertoa silloin kun työskennellään istuen. Tasaisin väliajoin olisikin hyvästä vaihtaa perinteinen työtuoli tasapainotuoliin, jolloin keskivartalo ja selän lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat.
Pysy liikkeessä
Liikkumattomuus, eli staattinen asento, voi aiheuttaa haittaa myös niille, joilla on hyvä ryhti istuttaessa. Siksi kaikista tärkeintä on pitää itsensä jatkuvasti liikkeessä, myös silloin kun työskennellään istuen. Taukojumpan, venyttelyn, seisomisen ja jalottelun avulla istumisesta aiheutuva rasitus vähenee.
Lue lisää aiheesta:
Sähköpöydän korkeus – näin saat seisoma-asennosta sähköpöydän hyödyt irti
Ergonomia teollisuusalalla - Näin vältät turhat rasitusvammat
Millainen ergonominen työpöytä sopii toimistoosi?
Vaihtele istumista tasapainotuoleilla
Vaihtele työasentoa ja voi paremmin
Ergonominen työasento tietokoneella oikeilla tarvikkeilla
Aihesanat: työtuoli, ergonomia, toimistotuoli, ergonominen työtuoli
Työtuolin valintaopas - termit tutuiksi
1. Kuinka monta tuntia istut tuolissa päivittäin?
4 tuntia: Hyvä valinta liikkuvassa työssä ja kun istut vain lyhyitä hetkiä kerrallaan. Perustuoli.
8 tuntia: Jos istut suurimman osan päivästä, tarvitset ergonomisen tuolin, jossa on hyvät säätötoiminnot.
12 tuntia: Istutko usein useita tunteja peräkkäin? Silloin on hyvä valita laadukas tuoli, jossa on kaikki tarvittavat säätötoiminnot.
24 tuntia: Teetkö töitä valvomossa tai vastaavassa työssä, jossa et juurikaan voi jalotella? Silloin tarvitset tuolin, joka täyttää korkeat laatu- ja mukavuusvaatimukset kuten sertifioidut valvomotuolimallimme.
Suositeltu istuma-aika löytyy jokaisen tuotteemme kohdalta erikseen tuotekuvauksessa.
2. Tarkista säätöominaisuudet
Säädettävä istuinkorkeus: Säätö oman pituuden mukaan. Oikeassa korkeudessa koko jalkapohja on lattiassa, kun selkä on selkänojassa kiinni.
Säädettävä selkänojan korkeus: Voit säätää selkänojan korkeutta niin, että se tukee lantio- ja alaselän luonnollista kaarta.
Säädettävä istuimen syvyys: Säätö oman pituuden mukaan. Kun jalkapohja on lattiassa, voit säätää tuolia niin, että saat nyrkin tuolin ja polvitaipeen väliin (jotta verenkierto jalkoihin on hyvä) samalla kun selkänoja tukee selkää täysin.
Säädettävä istuimen kulma: Jotta ryhtisi olisi mahdollisimman hyvä, voit säätää istuinta niin, että se kallistuu hiukan eteenpäin. Näin lantio on hieman korkeammalla kuin polvesi, kun jalkapohjat ovat lattiassa.
3. Valitse mekanismi liikkeen mukaan
Jatkuva selkänojakontakti: Selkänoja seuraa ylävartalon liikkeitä, mutta istuin pysyy kiinteästi paikallaan. Toiminnon avulla tuoli tukee vartaloa ja edesauttaa istumaan ergonomisessa asennossa.
Keinu: Tuolilla keinuttaessa selkänoja ja istuin pysyvät toisiinsa nähden jatkuvasti samassa kulmassa. Mekanismi on säädettävissä istujan painon mukaan.
Synkromekanismi: Selkänoja ja istuin liikkuvat synkronisesti toisiinsa nähden (2:1). Kun selkänojan asento muuttuu 2 astetta, istuimen asento muuttuu 1 astetta. Toiminnon avulla tuolilla saa jatkuvasti hyvän istuma-asennon. Synkromekanismi on hyvä valinta esimerkiksi aktiiviseen toimistoon, tai yhteiskäyttötiloihin..
Multisynkromekanismi: Selkänoja ja istuin liikkuvat synkronisesti toisiinsa nähden (2:1), mutta suhde voidaan myös katkaista istuimesta. Tällöin vartaloa on mahdollista venyttää tuolilla ja samalla jalkojen verenkierto paranee.
4. Lisätarvikkeet
Korkea vai matala selkänoja: Pääosin makuasia. Perussääntö on, että lyhyelle henkilölle sopiin matala selkänoja ja pitkälle henkilölle korkea selkänoja.
Niskatuki: Hieno yksityiskohta, mutta myös kätevä toiminto. Käytetään usein pään tukena, mikä ei ole optimaalista. Tuen kuuluu olla niskan kohdalla niskan sekä hartioiden tukena. Säädä niin korkeutta kuin kulmaa parhaimman mahdollisen tuen saamiseksi.
Käsinojat: Vähentävät hartioiden rasitusta. Käsinojissa on hyvä olla myös syvyyssäätö, jotta saat tuolin lähelle pöytää. Käsivarren alaosat voivat levätä joko pöydän tai käsinojien päällä. Voidaan usein säätää myös korkeussuunnassa, vaakatasossa ja sivuttain.
Verkkoselkänoja: Hieno yksityiskohta, mutta myös kätevä toiminto, koska verkkoselkänoja päästää ilmaa läpi. Hyvä valinta, jos on usein liian lämmin.
Muista myös oikea istuma-asento
Hyvässä istuma-asennossa molemmat jalkapohjat ovat tasaisesti lattiassa, niska on suora sekä lanne- ja alaselkä ovat tuetut. Pidä nyrkin etäisyys istuimen ja polven välissä, jotta verenkierto jalkoihin säilyy hyvänä. Tuolin kuuluu olla lähellä pöytää ja käsivarren alaosan kuuluu joko levätä pöydällä tai käsinojalla.