Käytä luovuutta taukotilan suunnittelussa

Pieni taukohuone tai isompi ruokasali – miltä taukotila näyttäkään työpaikallasi, sen sisustamiseen kannattaa panostaa. Lounaspöydän ääressä voi jutella muista kuin työasioista työkavereiden kanssa ja ladata akkuja työpäivän jatkoa varten. Luovat ideat syntyvät usein kahvikupin äärellä. On siis tärkeää miettiä, miten taukotilasta saisi käytännöllisen ja mukavan.
 
Lähde liikkeelle taukotilan käyttötarkoituksesta ja sijainnista. Onko taukotila esimerkiksi työpajalla vai toimistossa? Toimistoympäristössä kangasverhoillut istuinkalusteet toimivat hyvin, kun taas muualla helpommin puhdistettavat kalusteet voivat toimia paremmin. Tuolit, joissa on puinen, laminoitu tai tekonahkainen istuin, ovat helppohoitoisia ja käytännöllisiä.

Tekstiilit vaimentavat taukotilaa ja tuovat kotoisaa tunnelmaa

Miellyttävä akustiikka tekee rentoutumisesta helpompaa. Verhot, seinätekstiilit ja muut pehmeät pinnat parantavat äänimaisemaa ja sisustavat tilaa. Seinäkkeillä - joko luokitelluilla äänenvaimennusominaisuuksilla tai ilman - voi rajata tiloja huoneen sisään. Seinäkkeet katkaisevat ääniaaltoja hyvin. Niistä löytyy tarvittessa kevyemmät, siirrettävät versiot kuten Split, jotka lisäävät tilan monikäyttöisyyttä. Akustiikkapaneelit seinään vaimentavat myös ääniä ja toimivat sisustuselementtinä.

Valko- ja ilmoitustauluista tiedon jakajia

Kirjoitustaulu on itsestäänselvyys esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen, mutta se toimii hyvin myös taukotiloissa tiedon välittäjänä. Hieno lasikirjoitustaulu on lisäksi sisustuselementti, jota löytyy useassa värissä. Tauluun voi merkitä esimerkiksi työntekijöiden lomia ja muita työyhteisöä koskevia viestejä. Erillistä valkotaulua pyörillä voi tarvittaessa käyttää myös muissa tiloissa ja tilanteissa.

Uskalla sisustaa

Taukotilan voi sisustaa rohkeasti värien ja muotojen avulla. Ympärillä olevilla väreillä on merkitystä mielialaamme, joten valitse värit tarkkaan. Valkoinen, beige ja harmaa ovat raikkaita ja neutraaleja vaihtoehtoja. Ne ovat hyviä myös valoisuuden kannalta.

Jos toimisto on muuten sisustettu neutraaleilla väreillä, tummemmat ja rohkeammat värit voivat taukotilassa piristää. Jos haluat rauhallisemman tunnelman, valitse eri sinisen sävyjä. Kasvit ovat hyvä valinta mihin tahansa tilaan (ks. esimerkiksi luonnolisen näköiset tekokasvit).

Korkeaa ja matalaa, isoa ja pientä

Yhdistele tilaan korkeita ja matalia pöytiä, niin voi joko istua tai seistä. Tee erikokoisia kalusteryhmiä. Näin annat työntekijöille tarpeeksi valinnanvaraa ja lisäksi erilaiset kalusteet tuovat dynamiikkaa huoneeseen. Sohva ja muutama nojatuoli ovat piste ii:n päälle (ks. esimerkiksi aulakalusteet).

Ravintolapöydäksi kannattaa valita leveämpi malli. Pöydän tulisi olla joko 700 mm tai 800 mm syvä, ettei ole ahdasta istua. Pinottavat Ravintolatuolit on helppo kerätä pois siivouksen ajaksi ja ne voi nopeasti ottaa esille, jos lisäistuimia tarvitaan.

Taukotiloissa tarvitaan yleensä myös säilytystilaa esimerkiksi astioille. Kiinteiden kaappien lisäksi voi olla tarve avohyllyille, kuten esimerkiksi ritilähyllyille, jotka sopivat hyvin erinäisten tavaroiden säilytykseen. Jos taukotilat toimivat myös yleisinä henkilöstötiloina, pukukaapeista saa hyvän säilytystilan vaatteille ja laukuille, ja lokerokaapeista henkilökohtaisille tavaroille. Näistä löytyy myös lukollisia versioita.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.