Ergonominen työasento tietokoneella oikeilla tarvikkeilla

Ergonomiseen työskentelyyn tarvitaan muutakin kuin sähköpöytä ja säädettävä työtuoli. Esimerkiksi sopiva valaistus, ergonomiset seisontamatot ja riittävä etäisyys näyttöön ovat vain muutamia esimerkkejä, joita tulisi miettiä kun halutaan luoda ergonominen työpiste. Tärkeää on myös muistaa hyödyntää olemassa olevia säätömahdollisuuksia.
Näin optimoit työpisteesi ja luot hyvän, ergonomisen asennon.
Ergonominen työskentely - Tarvikkeet
Näyttö – Aseta näyttö noin käsivarren pituuden päähän itsestäsi. Se millä tasolla silmäsi ovat, säätelee itseasiassa myös pään asentoa. Hyvä keino on siis asettaa näytön yläreuna samalle tasolle silmien kanssa. Näin pää pysyy hyvässä asennossa ja silmät katsovat näyttöä hieman alaviistoon. Tämä rentouttaa myös silmiä, eikä niitä ala väsyttämään yhtä helposti. Jos asetat näytön sille tarkoitetulle erilliselle näytönvarrelle, sitä on myös helpompi säätää.
Hiiri & Näppäimistö – Pidä hiiri lähellä näppäimistöä siten, että käsivarret ovat lähellä vartaloa ja ranteet pysyvät suorana, ikään kuin ne olisivat suorat pötköt käsivarren jatkeena. Vaihtoehto perinteiselle hiirelle on ergonominen hiiri, joka mahdollistaa ergonomisen työskentelyn keskistetysti kahdella kädellä. Näin ranteet voivat levätä. Näppäimistön pikanäppäimiä kannattaa käyttää usein toistuviin tehtäviin.
Valaistus – Usko tai älä, mutta heikko työpöydän valaistus voi aiheuttaa kipua ja särkyä vartalossa. Tämä johtuu siitä, että huono valaistus pakottaa istumaan hankalassa asennossa jotta näkisi paremmin. Hankala istuma-asento puolestaan aiheuttaa lihasjännitystä vartalon eri kohdissa. Yksi hyvä vinkki on asettaa työpisteelle lamppu toiselle puolelle, kuin millä kädellä kirjoitat. Esimerkiksi oikeakätinen asettaisi valon vasemmalle puolelle. Näin käden aiheuttama varjo muodostuu käden toiselle puolelle, eikä tekstin päälle.
Työtuoli – Muista käyttää toimistotuolisi eri säätömahdollisuuksia ja säätää tuoli sopimaan juuri sinun vartalollesi. Istuin tulisi asettaa niin, että jalkapohjasi lepäävät lattialla tasaisesti. Asentoa voi parantaa ergonomisella jalkatuella. Istu tuolin perällä ja kallista istuimen etuosaa hieman alaspäin siten, että tuolin istuin on hieman alaspäin kallellaan. Tämä parantaa jalkojen verenkiertoa. Kannattaa myös vaihtaa tuolia silloin tällöin ergonomiseen satulatuoliin, sillä se aktivoi vartalon lihaksia ja auttaa istumaan ryhdikkäästi.
Ergonominen työasento seisten
Ergonominen seisomamatto – Seisten työskennellessä on hyvästä käyttää aina ergonomista seisontamattoa, joka vähentää vartalon rasitusta seistessä.
Toimistopöytä – Työpöytä, mieluiten sähkötyöpöytä tai ergonominen tietokonepöytä, tulisi olla sellaisella korkeudella, joka mahdollistaa istumisen niin että olkapäät pysyvät rentoina ja kyynärpäät muodostavat 90 asteen kulman vartalon vierellä. Liian korkea pöytä pakottaa nostamaan olkapäitä ja liian matala pöytä puolestaan pakottaa roikottamaan päätä. Molemmat johtavat turhaan lihasjännitykseen niskan ja hartioiden alueella.
Lue lisää ergonomiasta ja liikkumisesta työpäivän aikana
Sähköpöydän korkeus – näin saat seisoma-asennosta sähköpöydän hyödyt irti
Ergonominen työtuoli - Näin valitset ja säädät hyvän työtuolin
Ergonomia teollisuusalalla - Näin vältät turhat rasitusvammat
Millainen ergonominen työpöytä sopii toimistoosi?
Vaihtele istumista tasapainotuoleilla
Ergonominen työasento tietokoneella oikeilla tarvikkeilla
Ergonominen työpiste on suoraan edessäsi
Vältä istumista ja terveys kiittää
Vaihtele työasentoa ja voi paremmin
Tehosta pakkaustyötä ja hanki ergonominen pakkauspiste